+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Αναμφίβολα τα video games είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μικροί και μεγάλοι παίζουν είτε online είτε offline σε κονσόλες, PCs, smartphones και tablets. Η γκάμα των παιχνιδιών είναι μεγάλη και προσφέρεται για κάθε γούστο. Adventure, shooters, racing, sport, RPG, mind games και άλλα πολλά είδη μας κρατούν συντροφιά και μας δίνουν ξεχωριστές εμπειρίες. Πολλοί από τους επιτυχημένους τίτλους-σειρές όπως το Resident Evil, το Mortal Kombat και το Street Fighter έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη και πολύ αναγνωρίσιμη κουλτούρα που με τη σειρά της επηρέασε τις νέες γενιές.

Η μανία των video games ξεκινάει από παλιά. Πολύ πριν τα ρεαλιστικά γραφικά, τα CGI και τα ατελείωτα plots, υπήρξαν τίτλοι που άφησαν εποχή ήδη από τον καιρό των arcades και της μαύρης οθόνης. Παιχνίδια που αγαπήθηκαν σε επίπεδο λατρείας και που επηρέασαν την εξέλιξη των games και όχι μόνο. Σημάδεψαν ολόκληρες δεκαετίες και μέχρι σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς.

Ας κάνουμε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Σε καιρούς που βασίλευαν τα περίφημα «ουφάδικα», τότε που το ίντερνετ ήταν ακόμα λέξη άγνωστη ενώ οι υπολογιστές (home PC) ήταν είδη πολυτελείας. Τότε που τα κέρματα και οι μπαταρίες ήταν αναγκαία εξαρτήματα και που το gaming ήταν περιορισμένο. Μια εποχή γεμάτη θαύματα που εμφανίζονταν σταδιακά σαν τις πίστες του πιο εθιστικού platform game. Εκεί θα βρούμε τα παιχνίδια που άλλαξαν τον κόσμο.

Video Games-Atari-Pong

Atari Pong (1972)

Δυο λευκές ευθείες γραμμές και μια κουκίδα σε μια μαύρη οθόνη στάθηκαν ικανές για φτιαχτεί ίσως το πιο εθιστικό παιχνίδι όλων των εποχών. Παίζοντας με τη λογική του τένις ο παίκτης πρέπει απλώς να αποκρούει την μπάλα-κουκίδα χειριζόμενος τη ρακέτα-γραμμή. Αν η μπάλα του ξεφύγει, το παιχνίδι τελειώνει. Τόσο απλά. Μέχρι σήμερα, σε μια εποχή όπου τα γραφικά έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεαλισμού και τα games συναγωνίζονται τις χουλιγουντιανές ταινίες σε υπόθεση και σενάριο, το Pong και οι δεκάδες παραλλαγές του παραμένει εθιστικό. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Pong της Atari ήταν το πρώτο video game που μπήκε στα σπίτια. Η είσοδος έγινε μέσω της ιστορικής πλέον κονσόλας Magnavox Odyssey που κυκλοφορούσε την περίοδο 1972-1978 εγκαινιάζοντας την εποχή του home video gaming. Το Pong έκανε τη μεγάλη αρχή.

Lunar Lander (1973)

Ακόμα ένα παιχνίδι της Atari που βγήκε σε arcade και έκανε θραύση μέχρι να κυκλοφορήσει λίγα χρόνια αργότερα από την ίδια εταιρεία το Asteroids και το 300 Asteroids. Όπως το Pong έτσι και το Lunar Lander είχε μαύρη οθόνη και λευκά γραφήματα που σχημάτισαν βουνά και λόφους. Ο παίκτης ήταν ο χειριστής ενός μικρού διαστημικού οχήματος το οποίο έπρεπε να προσγειώνει με προσοχή στα σωστά σημεία συλλέγοντας πόντους. Αν και μπορεί να ακούγεται βαρετό και άσκοπο σε έναν σύγχρονο gamer, το Lunar Landing ήταν από το πιο αγαπητά video games της εποχής του στρώνοντας το δρόμο για πολλά ακόμα παιχνίδια με θέμα το διάστημα.

Video Games-Mattel-Auto-Race

Mattel Auto Race (1977)

Όσοι ήταν παιδιά στα 80s και στα πρώιμα 90s θα θυμούνται κάτι μικρές παιχνιδομηχανές με τιμονάκι και λεβιέ ταχυτήτων που κατεύθυναν το μικροσκοπικό όχημα της ενσωματωμένης οθόνης αριστερά και δεξιά. Τούτες οι φορητές συσκευές δεν ήταν παρά εξελιγμένοι κλώνοι μιας επαναστατικής παιχνιδομηχανής που έφερε το gaming πιο κοντά στον παίκτη, κρατώντας τον μακριά από την τηλεόραση και το ουφάδικο. Πρόκειται για το μοναδικό Auto Race που κυκλοφόρησε από την εταιρεία παιχνιδιών Mattel γνωστής από τότε για τις κούκλες Barbie και τα αυτοκινητάκια Hot Wheels. Επηρεασμένη από τα racing games στα arcades των 70s η Mattel καινοτόμησε κατασκευάζοντας μια φορητή παιχνιδομηχανή για… γρήγορα γκάζια. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να αποφεύγει το αυτοκίνητο τα εμπόδια στις τέσσερις λωρίδες της οθόνης. Ο χειρισμός γινόταν μέσω ενσωματωμένου μοχλού που κινούνταν αριστερά-δεξιά και ενός διακόπτη που καθόριζε την ταχύτητα και το επίπεδο δυσκολίας. Εντύπωση προκαλούσαν τότε τα κόκκινα φωτάκια στην μικρή οθόνη καθώς και ο συνοδευτικός μπιμ-μπιμ ήχος. Το Auto Race της Mattel ήταν εκεί 12 χρόνια πριν το Gameboy και 30 πριν τα smartphones.

Space Invaders (Taito, 1978)

Το τέλος της δεκαετίας του 70 πλησιάζει και το space culture έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους μέσω του Star Wars, του Star Trek και πολλών άλλων. Το όνειρο κάθε παιδιού είναι να μπει σε ένα διαστημόπλοιο και να πολεμήσει εξωγήινους. Και ναι, η Taito του δίνει την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο μέσω του θρυλικού arcade όπου χειρίζεται ένα πράσινο κανόνι-laser πυροβολώντας εχθρικά πλάσματα από το διάστημα που κατεβαίνουν σε σειρές για να κατακτήσουν (τι άλλο;) τον πλανήτη Γη. Πρόκειται για το Space Invaders που κατέκτησε πρωτιές και βραβεία και έφερε την επανάσταση στη μουσική των games. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιαστής του παιχνιδιού Tomohiro Nishikado δεν άντλησε έμπνευση μόνο από σειρές, βιβλία και anime με θέμα το διάστημα αλλά και από ένα όνειρο με μικρούς Ιάπωνες μαθητές που απέκρουαν μια εξωγήινη εισβολή περιμένοντας… τον Άη Βασίλη.

Video Games-Pac-Man

Pac-Man (Namco, 1980)

Και ενώ παιχνίδια όπως το Space Invaders και το Asteroids έρχονταν πρώτα στην προτίμηση του κοινού, τελικά η Γη κατακτήθηκε από ένα εντελώς διαφορετικό game που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία του. Μια πεινασμένη κίτρινη μπάλα που κινείται ασταμάτητα τρώγοντας κουκίδες μέσα σε ένα λαβύρινθο αποφεύγοντας να συναντήσει τέσσερα χρωματιστά φαντάσματα με στρογγυλά μάτια, έμελλε να γίνει ο βασιλιάς των games. Το Pac-Man δεν έγινε απλώς φαινόμενο αλλά το πνεύμα ολόκληρης της δεκαετίας των 80ς και φυσικά «έσπασε» τους τέσσερις τοίχους του λαβυρίνθου και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, την μουσική και τα κόμικς. Ξεκινώντας αρχικά από arcade κυκλοφόρησε και σε άλλες κονσόλες και παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν ακολουθήσει πολλές συνέχειες του, το παραδοσιακό Pac-Man συνέχισε να παίζεται μανιωδώς για τέσσερις δεκαετίες.

Battlezone (Atari, 1980)

Games όπως το Call of Duty και το Medal of Honor καθώς και παλιότερα όπως το Goldeneye 64 και το Doom έχουν μια ιδιαίτερη μαγεία: σε βάζουν μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Δεν βλέπεις απλώς με τα μάτια του ήρωα, είσαι εσύ που κρατάς το όπλο, προχωράς, σημαδεύεις και πυροβολείς. Αυτή την ασύγκριτη εμπειρία gaming την ξεκίνησε πρώτη η Atari το 1980 με το Battlezone. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, έστω και αν αυτή ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα γραφικά φτωχά μεν σε σύγκριση με τα μεταγενέστερα first-person shooter παιχνίδια αλλά για τους gamers των 80s η εμπειρία του να βρίσκεσαι πίσω από το σκοπευτήριο και να ανατινάζεις τανκς ήταν ασύγκριτη.

Video Games-Tetris

Tetris (1984)

Γεωμετρικά σχήματα πέφτουν από τον ουρανό και σχηματίζουν τοίχο. Κάθε φορά που μια οριζόντια ευθεία συμπληρώνεται, ο τοίχος κατεβαίνει. Σιγά σιγά Και αυτό δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αλλά ο θρύλος των games. O μεγάλος αυτός εθισμός, παγκοσμίως γνωστός ως Tetris, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ρωσία. Αρχικά κυκλοφόρησε σε pc και αργότερα σε αρκετές κονσόλες όπου εμπλουτίστηκε με χρώματα, εικόνες και μουσικές πάντα με θέμα τη «Μητέρα-Ρωσία» . Το Tetris ήταν το πρώτο παιχνίδι που πήγε από τη Ρωσία στην Αμερική. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το όνομα Tetris βγαίνει από την ελληνική λέξη «τετράς» επειδή το κάθε ένα από τα σχήματα του παιχνιδιού αποτελείται από τέσσερα τετραγωνάκια.

Super Mario Bros (Nintendo 1985)

Ποιος δεν ξέρει τον Ιταλό υδραυλικό με την κόκκινη στολή, τη σαλοπέτα και το χαρακτηριστικό μουστάκι; Ο Super Mario δεν είναι απλώς η μασκότ της Nintendo αλλά ο διασημότερος ήρωας των video games και όσο κι αν προσπάθησαν να τον εκθρονίσουν ο Sonic της Sega και ο Crash Bandicoot της Sony δεν τα κατάφεραν. Από το 1985 όπου κυκλοφόρησε το Super Mario Bros για το Nes φέρνοντας επανάσταση στα platform games, μέχρι σήμερα, ο Mario έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά επιτυχημένα παιχνίδια, κάποια εκ των οποίων συνδυάζουν το adventure με το racing, τα sports και άλλους τύπους gaming. Και μπορεί στο μυαλό μας ο Mario να είναι χοροπηδάει, να μπαίνει σε σωλήνες και να χτυπάει τουβλάκια με το κεφάλι του ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη (με το πιο γνωστό να παραμένει το Mushroom Kingdom και το κάστρο του Bowser) ωστόσο η πρώτη του εμφάνιση ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε στα περισσότερα παιχνίδια. Αρχικά ο Mario ήταν ήρωας στο Donkey Kong, ένα arcade του 1981. Ο Mario, ο οποίος τότε λεγόταν Jumpman προφανώς χάρη στην ιδιότητα του να κάνει άλματα για να αποφεύγει τα βαρέλια, έπρεπε να σκαρφαλώνει σκάλες για να αποφεύγει εμπόδια για να σώσει την κοπέλα του από τον κακό γορίλα Donkey Kong. Το σενάριο της απαγωγής-σωτηρίας της πριγκίπισσας θα γίνει βασικό στοιχείο στα υπόλοιπα παιχνίδια του Mario. Όσο για τον Donkey Kong αργότερα θα αλλάξει και αυτός μορφή και θα γίνει πρωταγωνιστής σε μια σειρά από επιτυχημένα games στο super nes με πρώτο το Donkey Kong Country.