ALTERNATIVE ENTERTAINMENT

  Alternative Entertainment
  1024 720 Great_escape

  Δωμάτια απόδρασης – escape rooms – ο εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης!

  Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, είναι παρέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πως να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Όταν δεν υπάρχει κάποια καινούρια ταινία ή έχουν βαρεθεί τον καθημερινό καφέ, στρέφουν την προσοχή τους, στη λεγόμενη alternative entertainment.

  Μια σχετικά καινούρια μορφή ψυχαγωγίας, είναι και τα Escape Rooms. Έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή της Ασιατικής ηπείρου το 2007. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη αγκαλιάζοντας μεγάλες μάζες, κυρίως ενήλικων ατόμων.

  “…χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μυαλού και την ικανότητα παρατηρητικότητας ! „

  Με τον όρο alternative entertainment – Escape Room, περιγράφουμε την εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας όπου ομάδες 2 με 6 ατόμων “κλειδώνονται” σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (δωμάτια απόδρασης). Σκοπός, είναι να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μυαλού τους και την ικανότητα παρατηρητικότητας τους.

  Σε αυτό το παιχνίδι περιπέτειας, υπάρχει και συγκεκριμένο χρονικό όριο, που συνήθως είναι 60 λεπτά. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και δημιουργεί μια επιπλέον δόση αδρεναλίνης στην ομάδα, κάνοντας  την εμπειρία πολύ ποιο δυνατή.

  Alternative Entertainment

  Alternative Entertainment | Great Escape Rooms

  το να βρίσκεται ο ίδιος ο παίκτης μέσα στο δωμάτιο απόδρασης προσδίδει πολύ μεγαλύτερο ρεαλισμό από την οθόνη του υπολογιστή…„

  Η βασική πηγή έμπνευσης των παιχνιδιών της κατηγορίας alternative entertainment, δεν είναι άλλη από τα δεκάδες βιντεοπαιχνίδια της προηγούμενης δεκαετίας. Μόνη διαφορά, πως το να βρίσκεται ο παίκτης μέσα στο δωμάτιο απόδρασης προσδίδει πολύ μεγαλύτερο ρεαλισμό από τον υπολογιστή. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος, που το alternative entertainment έχει γίνει τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους παίκτες που το επιλέγουν.

  ”… κάνουν τον παίκτη να νιώθει πως έχει μεταφερθεί σε έναν άλλο κόσμο… „

  Ρεαλισμός που ενισχύεται πολύ περισσότερο από τα δωμάτια νέας γενιάς. Χρησιμοποιώντας σκηνικά στα δωμάτιά τους που θα ζήλευαν και αρκετοί κινηματογραφικοί παραγωγοί. Σκηνικά που κάνουν τον παίκτη να νιώθει πως έχει μεταφερθεί σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

  Alternative Entertainment

  Alternative Entertainment | Great Escape Rooms

  Ο σκοπός της ομάδας που συμμετέχει στο alternative entertainment όπως ειπώθηκε και προηγουμένως είναι συνήθως να αποδράσουν από το θεματικό δωμάτιο.

  ”διαχωρίστε τα χρήσιμα αντικείμενα… αξιολογήστε τον τρόπο απόδρασης… λύστε τους γρίφους… βρείτε μυστικές πόρτες… „

  Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι παίκτες να αξιολογήσουν τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο. Τα χρήσιμα αντικείμενα πρέπει να διαχωριστούν από αυτά που συμπληρώνουν το ντεκόρ του δωματίου. Ακολουθεί η αξιολόγηση των αντικειμένων, και η απόφαση για τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Οι γρίφοι ξετυλίγονται σιγά σιγά μπροστά στα μάτια τους και μυστικές πόρτες και περάσματα έρχονται στο φως.

  Αν στο τέλος της παρουσίας της ομάδας στο θεματικό δωμάτιο του alternative entertainment έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή τους είτε αυτή ήταν να καταφέρουν να βγουν από το δωμάτιο απόδρασης, είτε κάτι άλλο, τότε στην όλη αδρεναλίνη που υπήρξε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού προστίθεται και η ικανοποίηση της επιτυχίας. Η ευτυχία της στιγμής είναι τόσο μεγάλη που κάνει τους παίκτες να εθίζονται σε αυτού του είδους την ψυχαγωγία.

  Alternative Entertainment

  Alternative Entertainment | Great Escape Rooms

  Ένας επιπλέον λόγος που έχει κάνει τους χώρους των alternative entertainment παιχνιδιών ιδιαίτερα δημοφιλής είναι πως σε αντιδιαστολή με τα παιχνίδια στον υπολογιστή εξελίσσεται πολύ ποιο γρήγορα η ροή του παιχνιδιού. Θα μπορούσαμε να λέγαμε πως το παιχνίδι εξελίσσεται με κινηματογραφική ταχύτητα.

  Αυτό συμβαίνει διότι στους χώρους των alternative entertainment υπάρχει ένας εξειδικευμένος υπάλληλος της εκάστοτε εταιρίας που παρακολουθεί τους παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους, παρεμβαίνοντας σε σημεία που αυτοί κολλάνε αρκετή ώρα σε κάποιον γρίφο. Με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει η ομάδα να φτάσει μέχρι το τέλος της ιστορίας ή σχετικά κοντά στο τέλος.

  Ο ρόλος του game master είναι ιδιαίτερα σημαντικός, εξίσου σημαντικός με τα σκηνικά και τους γρίφους του δωματίου. Είναι ο παράγοντας αυτός που μπορεί να απογειώσει το παιχνίδι μιας ομάδας ή να το καταστρέψει ανάλογα με τις βοήθειες που θα στείλει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αν μια ομάδα είναι έμπειρη για παράδειγμα θα πρέπει οι βοήθειες να στέλνονται με ποιο αραιό ρυθμό συγκριτικά με μια πρωτάρα ομάδα.

  “περισσότερα από 150 διαφορετικά θεματικά δωμάτια… „

  Χώροι alternative entertainment υπάρχουν πλέον στις περισσότερες πόλεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 50 εταιρίες και περισσότερα από 150 διαφορετικά θεματικά δωμάτια. Αριθμός που κάνει και την επιλογή αρκετά δύσκολη. Σίγουρα η προτροπή ενός γνωστού μας που έχει παίξει σε κάποιο θεματικό δωμάτιο απόδρασης το οποίο του άρεσε και το προτείνει και σε εμάς είναι μια πολύ ασφαλές μέθοδος επιλογής του κατάλληλου χώρου alternative entertainment. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα οποία θα μας οδηγήσουν σε μια σωστή επιλογή που θα μας προσφέρει μια πολύ ευχάριστη εμπειρία.

  “δωμάτια απόδρασης διαμορφωμένα για έμπειρες ομάδες με δύσκολους και συνδυαστικούς γρίφους λογικής..„

  Βασικός παράγοντας στην σωστή επιλογή ενός alternative entertainment χώρου αποτελεί ο βαθμός δυσκολίας του θεματικού δωματίου απόδρασης. Υπάρχουν δωμάτια απόδρασης ειδικά διαμορφωμένα για αρχάριες ομάδες με ποιο απλοϊκούς που απαιτούν περισσότερο παρατηρητικότητα και άλλα που είναι διαμορφωμένα για ποιο έμπειρες ομάδες με δύσκολους και συνδυαστικούς γρίφους λογικής.

  Σημαντικό επίσης, ειδικότερα για όσους μένουν στις μεγαλουπόλεις όπου οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί και οι αποστάσεις επίσης μεγαλύτερες, είναι και η τοποθεσία του χώρου της alternative entertainment εμπειρίας. Όταν έχουν δημιουργηθεί τόσοι πολλοί τέτοιοι χώροι σε μια πόλη σίγουρα βολεύει την ομάδα να επιλέξουν αυτόν που είναι ποιο εύκολα προσβάσιμος ή ποιο κοντά στον τόπο κατοικίας της ομάδας.

  Alternative Entertainment

  Alternative Entertainment | Great Escape Rooms

  Τέλος ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό λόγο στην επιλογή ενός χώρου alternative entertainment, ίσως και τον σημαντικότερο, είναι και το θέμα του θεματικού δωματίου απόδρασης. Αν σε κάποιους ανθρώπους αρέσουν για παράδειγμα να βλέπουν ταινίες τρόμου σίγουρα θα έχουν μια πολύ ποιο ευχάριστη εμπειρία σε ένα αντίστοιχο δωμάτιο τρόμου.

  “…χρησιμοποιούν και πραγματικούς ηθοποιούς οι οποίοι συμβάλουν στην δημιουργία μιας έντονα τρομαχτικής αίσθησης στους παίκτες. „

  Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πολλά τέτοιου στυλ δωμάτια απόδρασης τα οποία πέραν του ανατριχιαστικού ντεκόρ χρησιμοποιούν και πραγματικούς ηθοποιούς οι οποίοι συμβάλουν στην δημιουργία μιας έντονα τρομαχτικής αίσθησης στους παίκτες. Άλλοι πάλι προτιμάνε τα αστυνομικά μυθιστορήματα οπότε θα προτιμήσουν να παίξουν σε κάποιο δωμάτιο με υπόθεση την εξιχνίαση κάποιας δολοφονίας.

  “…θεματολογία  είναι τέτοια που να επιτρέπει την συμμετοχή μικρών παιδιών..„

  Αν πάλι πρόκειται για μια οικογένεια με μικρά παιδιά που αποφάσισαν να περάσουν οικογενειακά την Κυριακή τους παίζοντας σε κάποιον χώρο alternative entertainment τότε σίγουρα η θεματολογία του θεματικού δωματίου θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την συμμετοχή μικρών παιδιών.

  alternative entertainment

  Alternative Entertainment | Great Escape Rooms

  Γενικά υπάρχουν πλέον πληθώρα επιλογών για χώρους alternative entertainment. Το ασφαλέστερο κριτήριο είναι να τους επισκεφτείτε όλους έτσι ώστε να έχετε οι ίδιοι την προσωπική σας άποψη. Εξάλλου κάθε χώρος είναι μοναδικός και μπορεί να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους συμμετέχοντες.

  AUTHOR

  Great_escape

  All stories by: Great_escape