+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms. Think outside the box

Επιτραπέζια παιχνίδια για Escapers! Όταν δεν πάει ο escaper στο escape room, πάει το escape room στον escaper!

Εσύ και η παρέα σου είστε φαν των escape rooms και θέλετε να παίζετε συνέχεια. Πού να βγαίνεις όμως τώρα από το σπίτι για να πας σε ένα escape room; Δε θα είχε πλάκα αν μπορούσε να έρθει το escape room σε σένα;

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι game designers και δημιούργησαν τα επιτραπέζια δωμάτια απόδρασης! Κι ενώ το όνομα παραπέμπει σε κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια, τα επιτραπέζια, φορητά escape rooms είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι όλη η εμπειρία ενός αυθεντικού δωματίου απόδρασης μέσα σε ένα κουτί!

Τί είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια – δωμάτια απόδρασης;

Τα επιτραπέζια escape rooms είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Πρόκειται για μεταφορά στη λογική επιτραπέζιου παιχνιδιού όλων των στοιχείων που κάνουν το escape room μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Ιστορία, καλλιτεχνική απόδοση και εικαστικά, γρίφοι, ροή, χρονικοί περιορισμοί. Η αίσθηση του επείγοντος. Και φυσικά το ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τις παρέες των escapers όταν παίζουν σε ένα escape room!

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms. Καλύπτουν διαφορετική θεματολογία και προορίζονται για διαφορετικό αριθμό παικτών, ενώ παράλληλα έχουν και ηλικιακή διαβάθμιση, συνήθως με κατώτερο όριο ηλικίας παίκτη. Έτσι, είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιήσετε σε παιδικά πάρτυ, ακόμα και για δραστηριότητες Team Building. Έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και μερικές φορές διαφορετικά συστήματα παιχνιδιού. Άλλα είναι πιο πλούσια σε εικονογραφία και «ατμόσφαιρα», άλλα έχουν μια minimal εικαστική ταυτότητα και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο gameplay.

Τι περιέχει ένα επιτραπέζιο δωμάτιο απόδρασης;

Στα επιτραπέζια παιχνίδια escape room, το κουτί περιέχει όλα όσα χρειάζεται μια ομάδα για να παίξει.

 • Κάρτες στοιχείων και κάρτες βοήθειας
 • Γρίφοι
 • Αποκωδικοποιητής
 • Σημειωματάριο
 • Ειδικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στην επίλυση των γρίφων
 • Φυλλάδιο με οδηγίες, κανόνες και συμβουλές. Τα φυλλάδια αυτά εισάγουν ακόμα και τους μη γνώστες στον τρόπο σκέψης και παιχνιδιού του escape room.

Όλα όσα χρειάζεται μια ομάδα για να παίξει βρίσκονται μέσα στο κουτί. Αυτό κάνει τα επιτραπέζια παιχνίδια απόδρασης εύκολο να μεταφερθούν κι εκτός σπιτιού.  Μπορείτε να παίξετε με ένα φορητό escape room στην καφετέρια (και στις παιχνιδοκαφετέριες που έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό). Ακόμα, μπορείτε να παίξετε στις διακοπές στο εξοχικό, ακόμα και σε δωμάτιο ξενοδοχείου ή στο κάμπινγκ.

Ανεβάστε την αδρεναλίνη

Κι αν η ατμόσφαιρα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για σας σε ένα escape room, γιατί να μην τη συνδυάσετε; Μπορείτε να παίξετε ένα επιτραπέζιο δωμάτιο απόδρασης σε χώρο που είναι κοντά στη θεματολογία του, ώστε να αυξήσετε το ρεαλισμό. Φόνος σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο; Παίξτε σε ένα ξενοδοχείο! Φουτουριστικό σκηνικό με υψηλή τεχνολογία; Σε ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που παραπέμπει σε διαστημική βάση! Σκοτεινή και τρομακτική ιστορία; Παίξτε στο υπόγειο του παππού σας! Εξωτικό νησί που κρύβει μυστήριο; Στην παραλία το καλοκαίρι, με τη θάλασσα να ακούγεται στο βάθος.

Επιτραπέζια παιχνίδια – Θεματολογία

Όπως τα φυσικά δωμάτια απόδρασης, έτσι και τα επιτραπέζια παιχνίδια ακολουθούν διάφορες θεματολογίες. Η κεντρική ιδέα της «απόδρασης» μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Πολλές ιστορίες αναπτύσσονται που έχουν ως τελικό σκοπό τους την απόδραση. Επιστημονικά εργαστήρια με τρελούς επιστήμονες. Φουτουριστικοί διαστημικοί σταθμοί ή υποβρύχιες αποικίες όπου ο υπολογιστής αποφάσισε ότι δεν συμπαθεί τους ανθρώπους.

Τρομακτικά απομονωμένα σπίτια και κάστρα που κρύβουν κατάρες και περίεργα πλάσματα. Ανήλια υπόγεια που παρανοϊκοί δολοφόνοι κρατούν δέσμια τα υποψήφια θύματά τους. Χαμένα αρχαία ερείπια ή ναοί που το μόνο ζωντανό ον είναι οι παίκτες. Αιρέσεις και περίεργες θρησκείες που αναζητούν θυσίες. Όλα μπορούν να αποτελέσουν σενάριο στα επιτραπέζια παιχνίδια escape room, ακριβώς όπως κι ενός φυσικού δωματίου απόδρασης. Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία και οι ικανότητες των σχεδιαστών!

Όπως και στα φυσικά escape rooms, το σενάριο του παιχνιδιού σε βάζει κατευθείαν στην ιστορία. Όμως εδώ, αντί για έναν game master ή ηθοποιό που αφηγείται, οι παίκτες μπορούν να διαβάσουν το κείμενο στο πίσω μέρος του κουτιού. Μπορούν επίσης να το διαβάσουν, μαζί με έξτρα στοιχεία που βοηθούν στους γρίφους, στο συνοδευτικό βιβλίο οδηγιών.

Η θεματολογία εν πολλοίς είναι αυτή που καθορίζει και τους γρίφους. Και οι γρίφοι σε ένα επιτραπέζιο δωμάτιο απόδρασης είναι συνήθως άμεσα συνδεόμενοι με το θέμα του. Αυτό αποτελεί άλλο ένα κοινό του στοιχείο με τα φυσικά escape rooms.

Επιτραπέζια παιχνίδια – παραλλαγές

Εκτός όμως από τα καθαρά «escape» επιτραπέζια, υπάρχουν και παραλλαγές. Παιχνίδια μυστηρίου, όπου οι παίκτες λύνουν γρίφους και αναζητούν στοιχεία, όχι για να δραπετεύσουν, αλλά για να βρουν το δολοφόνο. Παιχνίδια χαμένου θησαυρού, όπου με τη χρήση χαρτών, στοιχείων και ακόμα και GPS, οι παίκτες αναζητούν θησαυρούς. Γνώσης, όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν πραγματικές ιστορικές γνώσεις και την παρατηρητικότητά τους για τη λύση ιστορικών μυστηρίων.

Όλα αυτά τα είδη επιτραπέζιου παιχνιδιού μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους και με τα επιτραπέζια escape rooms.

 • Βασίζονται στην ιστορία και στους γρίφους
 • Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου στους παίκτες
 • Χρειάζονται ομαδικό πνεύμα και συνεργασία
 • Έχουν ένα φροντισμένο οπτικό στυλ και καλλιτεχνική διεύθυνση

Replayabillity

Όπως ένα φυσικό δωμάτιο απόδρασης, έτσι και τα φορητά επιτραπέζια παιχνίδια ίσως έχουν ένα μειονέκτημα: Αν το παίξεις μια φορά, δεν μπορείς να το ξαναπαίξεις. Έχεις λύσει τους γρίφους, έχεις μάθει τα μυστικά της ιστορίας. Ίσως στα πλαίσια του παιχνιδιού έχεις μεταβάλλει ή καταστρέψει κάποιο κομμάτι του για να λύσεις ένα γρίφο. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί των παιχνιδιών. Μάλιστα, τα κουτιά κάποιων από τα παιχνίδια αναφέρουν ότι «αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί μόνο μια φορά».

Το γεγονός αυτό ίσως αποτελέσει ένα λόγο που κάποιος δεν ασχοληθεί με το να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια δωματίων απόδρασης. Η προοπτική ότι θα το παίξει μόνο μια φορά, κάνει το παιχνίδι λιγότερο ελκυστικό. Όμως αυτό δεν έχει μεγάλη διαφορά και από ένα φυσικό escape room, που συνήθως δεν μπορεί ένας παίκτης ή μια ομάδα να παίξει δεύτερη φορά. Και ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος, γιατί οι γρίφοι έχουν ήδη επιλυθεί και οι παίκτες γνωρίζουν τη χρήση των συνοδευτικών αντικειμένων.

Η απάντηση στο πρόβλημα

Την απάντηση στο πρόβλημα αυτό, οι σχεδιαστές από τα φορητά επιτραπέζια παιχνίδια απόδρασης προσπάθησαν να τη δώσουν με διάφορους τρόπους. Εναλλακτικά σενάρια στο ίδιο παιχνίδι. Διαφορετικές εξελίξεις ανάλογα με τις αποφάσεις της ομάδας που οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Περισσότεροι από ένας τρόποι προόδου προς τον επόμενο γρίφο, που τον διαφοροποιούν. Δυνατότητα αγοράς «επεκτάσεων» (expansions) με συμπληρωματικό υλικό στην ιστορία ή εντελώς νέα ροή. Δεύτερα και τρίτα μέρη του ίδιου παιχνιδιού, που συνεχίζουν τη γνώριμη ιστορία και την οδηγούν προς νέες κατευθύνσεις. Πιο απαιτητικά modes παιχνιδιού στο ίδιο παιχνίδι, με διαφοροποίηση των κανόνων, μείωση της βοήθειας ή απόκρυψη στοιχείων. Πραγματικά κι εδώ, οι παραλλαγές μπορούν να περιοριστούν μόνο από τη φαντασία και τις ικανότητες των σχεδιαστών. Όλα αυτά, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό εγγυώνται να αυξήσουν την αξία του παιχνιδιού.

Οι παίκτες σε ένα επιτραπέζιο δωμάτιο απόδρασης είναι πάντα έτοιμοι για νέες προκλήσεις, αρκεί η ιστορία, το design, η ροή και οι γρίφοι να τους ανταμείβουν. Ακριβώς όπως και οι παίκτες των φυσικών escape rooms.

Εισαγωγή στον κόσμο των escape rooms

Ένα σημαντικό θετικό στοιχείο που έχουν τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν την εισαγωγή στον κόσμο των δωματίων απόδρασης. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν παίξει ποτέ σε ένα δωμάτιο απόδρασης και που είναι ίσως διστακτικά να δοκιμάσουν. Αυτά τα άτομα μπορούν να έχουν την πρώτη τους εμπειρία στο «σπορ» στο περιβάλλον ενός σπιτιού. Το σπίτι τους ή ένα φιλικό σπίτι θα αποτελέσει το πρώτο τους escape room και η παρέα τους την πρώτη ομάδα. Εκεί θα βιώσουν για πρώτη φορά την ένταση του παιχνιδιού και τη χαρά της «απόδρασης».

Μέσα από τις οδηγίες και τις συμβουλές που δίνονται στο συνοδευτικό έντυπο, θα μπουν στη λογική και τον τρόπο σκέψης των escapers. Έτσι θα θελήσουν σίγουρα να ζήσουν και την πληρέστερη εμπειρία ενός φυσικού δωματίου. Τα σκηνικά, τα αντικείμενα, ο ήχος, ο ηθοποιός, είναι τα πρωτόγνωρα στοιχεία που θα μετατρέψουν τους πρωτάρηδες παίκτες σε φανατικούς escapers. Και όλα θα ξεκινήσουν από την επαφή τους με τα επιτραπέζια escape rooms στο σαλόνι τους!

Μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms διευρύνεται το κοινό των φυσικών δωματίων απόδρασης και το concept γίνεται πιο γνωστό. Οι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών που θα έρθουν σε επαφή με τα δωμάτια απόδρασης θα τα δουν ως φυσική συνέχεια του αγαπημένου τους χόμπι. Δε μπορείς να περιγράψεις το συναίσθημα του να ζεις στις 3 διαστάσεις αυτό που ζούσες στη μια! Αν και πολλές από τις ικανότητες που απαιτούνται είναι ίδιες, λογική, αναλυτική σκέψη και παρατηρητικότητα, η αίσθηση είναι σαφώς διαφορετική. Ένας παίκτης επιτραπέζιου escape room ή γενικότερα επιτραπέζιου παιχνιδιού, θα μαγευτεί από αυτή τη μεταφορά από το χώρο της φαντασίας στην πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παίκτες που ξεκινούν από τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms, έχουν την προδιάθεση να γίνουν οι πιο φανατικοί escapers!

Tips

Όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα οι παίκτες να παίξουν τα επιτραπέζια παιχνίδια απόδρασης σε χώρο που έχει κάποια σχέση με την ιστορία του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αύξηση της αίσθησης του immersion. Προοδευτικά και με τη χρήση άλλων στοιχείων, ένα σαλόνι σπιτιού μπορεί να μετατραπεί κανονικά σε escape room. Με συμβουλές παιχνιδιού βασισμένες στα Παιχνίδια Ρόλων, η χαρά του παιχνιδιού αυξάνεται.

Μερικά tips που μπορούν να αυξήσουν τη διαδραστικότητα ενός επιτραπέζιου escape room είναι:

 • Κατάλληλα για το θέμα του παιχνιδιού ρούχα και αξεσουάρ.
 • Χρήση από τους παίκτες όσο το δυνατόν όρων, λέξεων και τρόπων ομιλίας που έχουν σχέση με το θέμα.
 • Κατάλληλη μουσική και ίσως ηχητικά εφέ που προσθέτουν βάθος στο παιχνίδι.
 • Κατάλληλος φωτισμός ή και αυξομείωσή του, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τα στοιχεία αυτά, που επί δεκαετίες χρησιμοποιούν οι game masters των Παιχνιδιών Ρόλων για να αυξήσουν την απόλαυση των παικτών τους, είναι κατάλληλα και για τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms. Αυτό που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του παιχνιδιού είναι η λειτουργία ενός εκ των παικτών ως Game Master. Ο παίκτης αυτός θα έχει μελετήσει το παιχνίδι και θα λειτουργεί όπως ο αντίστοιχος Game Master στα Παιχνίδια Ρόλων: θα εισάγει τους παίκτες στην ιστορία, θα φροντίσει για την ατμόσφαιρα και θα δώσει τις κατάλληλες βοήθειες. Θα γίνει έτσι ένα ακόμα βήμα για την μετατροπή της εμπειρίας του παίκτη σε πλήρη εμπειρία escape room!

Φορητά escape rooms στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms κυκλοφορούν σε εξειδικευμένα καταστήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών, αλλά και σε βιβλιοπωλεία. Επίσης τα βρίσκει κανείς σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων και σε λίγα καταστήματα παιχνιδιών για παιδιά. Βεβαίως είναι αρκετά απλό να τα παραγγείλεις από e-shops της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να έρθουν σε σένα. Μπορείς να βρεις επιτραπέζια escape rooms τόσο στα Αγγλικά όσο και μεταφρασμένα στα Ελληνικά, σε προσιτές τιμές. Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε κάτι:

Το γεγονός της δυσκολίας στην επανάληψη όσον αφορά τα επιτραπέζια παιχνίδια escape room από μια ομάδα που το έχει παίξει ορίζει και την τιμή του. Οι τιμές στα επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms είναι στο ίδιο επίπεδο με την τιμή που θα πλήρωνε κάποιος για να παίξει μια φορά σε ένα δωμάτιο. Έτσι τα επιτραπέζια escape rooms είναι προσιτά στο κοινό, τόσο στους φανατικούς των επιτραπέζιων παιχνιδιών, όσο και στους escapers!

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη διάδοση των δωματίων απόδρασης στο ελληνικό κοινό. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να μεταφραστεί στα ελληνικά μια σειρά από παιχνίδια αυτού του τύπου. Οι λεκτικές αποδόσεις είναι πολύ καλές και η ποιότητα αναπαραγωγής της καλλιτεχνικής προσέγγισης σε υψηλά επίπεδα. Τα παιχνίδια αυτά εγγυώνται στιγμές έντονης νοητικής δραστηριότητας, αλλά και αδρεναλίνης στον οικείο χώρο του σπιτιού. Έτσι και οι παρέες στη χώρα μας μπορούν να βιώσουν την εμπειρία από ένα δωμάτιο απόδρασης χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Παιχνίδια σκέψης στα Great Escape Rooms

Στα Great Escape Rooms εκτός από τα καλύτερα δωμάτια απόδρασης, διαθέτουμε και μια μεγάλη γκάμα από επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms. Επίσης, μια σειρά από άλλα παρεμφερή επιτραπέζια παιχνίδια σκέψης και μυστηρίου για όλες τις ηλικίες. Ταυτόχρονα, θα βρείτε ελληνικά και αγγλικά βιβλία γρίφων, μικρά παζλ κι άλλα παιχνίδια σκέψης και λογικής. Κάποια παιχνίδια είναι ομαδικά για πολλές ώρες διασκέδασης της παρέας. Άλλα όμως είναι ατομικά κι εξασφαλίζουν ενδιαφέρουσες νοητικές προκλήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αν λοιπόν μετά το παιχνίδι σας στο Great Escape Rooms, έχετε όρεξη για ακόμα περισσότερους γρίφους και τη μαγεία του Escape room, απλά πάρτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι escape room.  Δεν υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη απόδρασή σας!