+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Athens Clue Vs Great Escape Rooms

Το Athens Clue και το Great Escape είναι από τις πρώτες και μεγαλύτερες εταιρίες Escape Room στην Ελλάδα. Τα δωμάτια απόδρασης είναι ένα είδος ζωντανού παιχνιδιού σκέψης και παρατηρητικότητας. Απαιτεί νοητικές ικανότητες που είναι έμφυτες σε κάθε άνθρωπο, αλλά δεν παύει να προσφέρει ψυχαγωγία κι όμορφες στιγμές. Στα παιχνίδια απόδρασης ομάδες ανθρώπων βρίσκονται κλειδωμένοι μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θεματικό δωμάτιο. Σκοπός τους, να αποδράσουν από αυτό μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο, που μετράει αντίστροφα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κάνουν σωστή χρήση των αντικειμένων που θα βρουν μέσα στο δωμάτιο. Να λύσουν μια σειρά από γρίφους, να βρουν κρυμμένα στοιχεία και να καταλάβουν το νόημά τους.

Θα πρέπει να τα συνδυάσουν όλα μαζί, για να μπορέσουν να κερδίσουν την «ελευθερία» τους! Οι παίχτες πρέπει να έχουν αναπτυγμένες τις ικανότητες της παρατηρητικότητας και της κριτικής σκέψης. Χρειάζεται να έχουν φαντασία και σκέψη πέρα από το συνηθισμένο. Πρέπει επίσης να μπορούν να συνεργαστούν καλά μεταξύ τους, κάτι που θα τους δέσει ως παρέα. Ένα πράγμα που δεν είναι απαραίτητο είναι οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Πραγματικά, τα δωμάτια απόδρασης είναι η καλύτερη δραστηριότητα για παρέες, οικογένειες ή ζευγάρια.

ΟΛΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

 

Escape room στην Αθήνα

Τα escape rooms έχουν μια ιστορία χρόνων, σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη. Αναπτύχθηκαν διαφορετικές «σχολές» σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ουγγαρία και προοδευτικά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Το 2015 έγινε η εισαγωγή των escape rooms στην Ελλάδα. Τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε μέρα άνοιγε ένα καινούριο θεματικό δωμάτιο και κάθε 3 μέρες μια καινούρια επιχείρηση. Σήμερα, ο χώρος των δωματίων απόδρασης έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Δεκάδες εταιρίες υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που όλες μαζί έχουν εκατοντάδες παιχνίδια απόδρασης.

Η θεματολογία τους ποικίλει, από μυστήριο, αστυνομική περιπέτεια, φαντασία ή επιστημονική φαντασία. Ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών που άνοιξαν διαθέτουν μέχρι στιγμής ένα μόνο δωμάτιο. Το βάρος τους έπεσε στα escape rooms υπερφυσικού τρόμου, με ή χωρίς ηθοποιούς. Τα χρήματα που οι ιδιοκτήτες έχουν δαπανήσει είναι αρκετά, η δουλειά σοβαρή και οι παίκτες έχουν πια πολλαπλές επιλογές. Οι εταιρίες είναι νόμιμες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας, που πληρώνουν φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές κι απασχολούν εργαζομένους. Γενικά ο χώρος των δωματίων απόδρασης αναπτύσσεται ταχέως και πολλές νέες ιδέες βγαίνουν στο προσκήνιο.

Στην Αθήνα υπάρχουν 2 επιχειρήσεις που δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες, το Athens Clue και το Great Escape. Είναι αυτές που αποτέλεσαν τις πρώτες εταιρίες escape rooms στην Αθήνα κι έχουν ακόμα μια σημαντική και δυναμική παρουσία. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο και το μοντέλο ανάπτυξής τους αποτελεί τη βάση όλων όσων ακολούθησαν. Είναι οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη εμπειρία και αναγνωρισιμότητα. Για πολλούς έχουν γίνει συνώνυμο της έννοιας «δωμάτια απόδρασης».

Athens Clue

Tο Athens Clue είναι η πρώτη επιχείρηση με δωμάτια απόδρασης που άνοιξε ποτέ στην Ελλάδα! Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κάνει το Athens Clue να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι έφερε μια ολόκληρη μορφή ψυχαγωγίας, κι έθεσε τις βάσεις για όλα τα μελλοντικά βήματα στο χώρο! Είμαστε σίγουροι ότι όταν άνοιξε τις πόρτες του, προκάλεσε μεγάλη απορία για το τι ακριβώς είναι ένα «δωμάτιο απόδρασης»! Αποτελεί την επιχείρηση με τα περισσότερα θεματικά δωμάτια από οποιαδήποτε άλλη.

Συνολικά το Athens Clue έχει δημιουργήσει 20 θεματικά δωμάτια σε 3 διαφορετικούς χώρους που καλύπτουν όλη την Αττική. Ο ένας χώρος βρίσκεται στο Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας. Ο άλλος στο Μαρούσι, στα βόρεια προάστια και ο τρίτος στη Γλυφάδα στα νότια προάστια. Μέχρι πρόσφατα διέθετε χώρο και στο Σύνταγμα, στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, αλλά ανέστειλε τη λειτουργία του. Κάποια από τα δωμάτιά του είναι ίδια σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά πάντα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση που ενισχύει την αίσθηση μοναδικότητας. Μια εμπειρία στο Athens Clue θα μείνει αξέχαστη στους παίκτες.

Το Athens Clue κινήθηκε και στο χώρο του franchise, δημιουργώντας κατάστημα και στην Πάτρα, σε κεντρικό σημείο, το Patras Clue.

 

 

Great Escape

Η δεύτερη επιχείρηση είναι το Great Escape, που μετράει πια αρκετά χρόνια λειτουργίας κι ανάπτυξης. Οι κινήσεις που έχει κάνει την ξεχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου. Με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή, το Great Escape βρίσκεται στην ιδανική θέση για όποιον θέλει να το επισκεφτεί. Εξυπηρετείται επαρκώς από δυο σταθμούς, το σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου, αλλά και το σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι. Είναι επίσης πολύ εύκολο να φτάσει κανείς με τα πόδια, από το Σύνταγμα κι άλλα μέρη του κέντρου της Αθήνας.

Αν κι αποτελεί την πιο επιτυχημένη εταιρία του χώρου, δεν έχει αναζητήσει τη γρήγορη εξάπλωσή του. Το Great Escape δείχνει να ρίχνει μεγάλο  βάρος του στην ποιότητα των υπηρεσιών του και στη δημιουργία νέων concepts. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει και αποδέχεται το κοινό των παιχνιδιών αποδρασης. Το Great Escape κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα σε όλες τις εταιρίες, όσον αφορά τις αξιολογήσεις, σε όλες τις πλατφόρμες αξιολόγησης. Είναι από τις δραστηριότητες που προτείνουν περισσότερο στην Αθήνα οι χρήστες του TripAdvisor.

Εκτός από το κεντρικό κατάστημα στου Ψυρρή, το Great Escape διαθέτει και κατάστημα στου Ζωγράφου, με δυο ακόμα μοναδικά δωμάτια. Παράλληλα υπάρχει και το Great Escape Θεσσαλονίκης, που έχει διαγράψει τη δική του λαμπρή πορεία στο χώρο της πόλης! Ειδικά η τεχνογνωσία παιδικών πάρτυ του Great Escape Θεσσαλονίκης είναι αξεπέραστη σε δημιουργικό και οργανωτικό επίπεδο!

 

 

Team Building στο G.E. & Athens Clue

Οι δυο εταιρίες, το Athens Clue και το Great Escape εισήγαγαν στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή υπηρεσία. Πρόκειται για το εταιρικό team building με τη χρήση escape rooms. Αυτό τις έκανε και τις κάνει να ξεχωρίζουν από αρκετές άλλες που ακολούθησαν. Ειδικά το Great Escape Rooms έδειξε μεγάλη προσήλωση στο κομμάτι του team building για στελέχη μεγάλων εταιριών. Το Athens Clue έκανε κι αυτό σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί εξίσου επιλογή σημαντικών εταιριών κι οργανισμών. Όμως το Great Escape είναι η πρώτη εταιρία δωματίων απόδρασης στον κόσμο που πήρε βραβείο για καινοτόμα πρακτική στον τομέα των team building. Απέσπασε αυτή τη διάκριση στα HR AWARDS 2015 στην κατηγορία «Καινοτόμου ιδέας για team building». Αντικείμενο της βράβευσης αποτέλεσε η μεθοδολογία «Alternative Employee Selection Process».

Οι διαδικασίες team building – team bonding σε δωμάτια απόδρασης έχουν ως βάση τη χρήση έμφυτων νοητικών ικανοτήτων που όλοι κατέχουμε. Τις ίδιες ικανότητες που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν στον εργασιακό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιήσουν και σε ένα δωμάτιο απόδρασης. Είτε στο Great Escape, είτε στο Athens Clue, τα μέλη της ομάδας συναδέλφων έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Στον πυρήνα τους οι προκλήσεις μοιάζουν με αυτές σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Ο χρόνος κυλάει, και οι απαιτήσεις στα παιχνίδια λογικής είναι πολλές. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητη, όπως και η σωστή επικοινωνία. Αν θέλουν να βγουν από το δωμάτιο πρέπει να λύσουν τους γρίφους και να σπάσουν τους κώδικες. Οι ομάδες δεν είναι πάντα έτοιμες για αυτό που τις περιμένει, όμως πολύ σύντομα βρίσκουν τα κοινά στοιχεία.

 

 

Tailor-made T.B. Activities

To AthensClue και το Great Escape έχουν επίσης επεκταθεί και σε team building σε χώρους εκτός των δωματίων τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία τους και τις αρχές των mind games, έχουν αναπτύξει τρόπους να μεταφέρουν την εμπειρία ενός δωματίου απόδρασης. Ειδικά το Great Escape έχει σημαντική εμπειρία στη δημιουργία tailor-made παιχνιδιών εξωτερικού χώρου, που μπορούν να αναπτυχθούν σε όποιο χώρο ένας πελάτης επιλέξει. Είτε στα γραφεία του, σε ένα ξενοδοχείο, ακόμα και σε υπαίθριο χώρο.

To Athens Clue έχει ολοκληρώσει επιτυχώς projects μετατροπής γραφείων σε προσωρινά escape rooms για εταιρικούς πελάτες. Παράλληλα, το Great Escape έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ολόκληρες πτυσσόμενες κατασκευές για διαφημιστικές χρήσεις. Οι κατασκευές του αυτές έχουν στηθεί σε εκθέσεις, αλλά και δημόσιους χώρους κι εντάχθηκαν σε διαφημιστικές καμπάνιες. Και οι δυο κατέχουν την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που η αγορά απαιτεί σε τέτοιες δράσεις.

 

 

Great Treasure Hunts

To Great Escape μέσα στις δραστηριότητές τους έχει και κάτι πολύ πρωτοποριακό. Τη διοργάνωση των Great Treasure Hunts, που αποτελούν παιχνίδια εξωτερικού χώρου. Με έμπνευση από τα παιχνίδια Κρυμμένου Θησαυρού, τα Great Treasure Hunts αποτελούν μια ευκαιρία χαράς κι εξωτερικού παιχνιδιού για όλους. Βασίζονται στις ίδιες αρχές των escape rooms και σε αυτό συμμετέχουν ηθοποιοί και game masters για τη διευκόλυνση των παικτών.

Έχουν και το τεχνολογικό στοιχείο, καθώς βασίζονται στις τεχνολογίες επικοινωνίας και γεωδαισίας για την καλύτερη εμπειρία του παιχνιδιού. Το πρώτο διεξήχθη κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2019 στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με θέμα Χριστουγεννιάτικο. Πολλά περισσότερα βρίσκονται στο πρόγραμμα για το μέλλον. Μέχρι στιγμής το Athens Clue δεν έχει διοργανώσει κάτι αντίστοιχο, όμως σίγουρα μπορεί να το κάνει στο μέλλον.

 

Τελική αποτίμηση G.E. Vs Athens Clue

Και οι δυο εταιρίες αποτελούν τους σημαντικούς πρωτοπόρους των δωματίων απόδρασης στην Ελλάδα. Το AthensClue ήταν η πρώτη εταιρία που άνοιξε το δρόμο για την έλευση της Εναλλακτικής Ψυχαγωγίας στη χώρα. Έθεσε γερές βάσεις, πάνω στις οποίες οι υπόλοιποι στηρίχθηκαν. Το Great Escape ακολούθησε, εισάγοντας νέες ιδέες και λειτουργώντας πάνω σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι δυο εταιρίες έμαθαν στο ελληνικό κοινό τα δωμάτια απόδρασης και μέχρι σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των escapers. Οι 3 εγκαταστάσεις του AthensClue και άλλες 2 του Great Escape στην Αθήνα γεμίζουν καθημερινά από παίκτες. Άνθρωποι που έχουν σκοπό να ψυχαγωγηθούν, να ζήσουν μοναδικές στιγμές και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις τις εμπιστεύονται.

Great Escape και Athens Clue είναι πια συνώνυμα με την ποιοτική Εναλλακτική Ψυχαγωγία για χιλιάδες Έλληνες. Σίγουρα έχετε παίξει σε κάποιο από τα δωμάτιά τους. Αν όχι μπορείτε να κάνετε τώρα κράτηση και να ζήσετε τη μαγεία των δωματίων απόδρασης.