+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Ο ιδανικός οδηγός των escape rooms

Πέρασε η εποχή όπου τα escape rooms περιορίζονταν σε μικρό αριθμό. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια τα δωμάτια διαφυγής εδραιώθηκαν στην Ελλάδα και σήμερα αποτελούν κορυφή στο χώρο της εναλλακτικής διασκέδασης. Η τεράστια απήχηση στο ελληνικό κοινό οδήγησε στη δημιουργία δεκάδων εταιρειών κάθε μια εκ των οποίων δραστηριοποιείται στη σχεδίαση και υλοποίηση θεματικών δωματίων. Πλέον κάθε ομάδα παιχτών μπορεί να επιλέξει σε ποιο escape room να δοκιμάσει την επόμενη απόδραση μιας και τα δωμάτια διαφέρουν όχι μόνο σε ατμόσφαιρα αλλά και σε βαθμό δυσκολίας απαιτώντας ανάλογη εμπειρία.

Δωμάτια για αρχάριους ή για δυνατούς λύτες, live performance ή ατμοσφαιρικά, τρόμου ή γρίφων, οι επιλογές είναι άφθονες. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 336 δωμάτια απόδρασης μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ποιότητα των ελληνικών escape rooms έρχεται από τις πρώτες στην Ευρώπη, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ξένων που επισκέπτονται τη χώρα μας για να παίξουν όσα περισσότερα δωμάτια μπορούν.

Η απρόσμενη άνοδος των escape rooms και η υπερπροσφορά των επιλογών, αφενός οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου κοινού παιχτών ανεξαρτήτου ηλικίας, αφετέρου προκάλεσε χάος σε εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις με ποιο δωμάτιο να ξεκινήσεις ούτε σε ποιο να προχωρήσεις στη συνέχεια. Κάθε escape room έχει το διαφορετικό βαθμό δυσκολίας όπως επίσης το δικό του θέμα. Αντίστοιχα δεν αρέσουν σε όλους τα δωμάτια τρόμου ούτε θέλουν όλοι τη συμμετοχή ηθοποιού. Υπάρχουν παίχτες που προτιμούν δράση και άλλοι που παραμένουν πιστοί στην κλασική επίλυση γρίφων.

myEscapeRooms2

Οδηγός MyEscapeRooms

Με τη σειρά της η δυσκολία στην αναζήτηση των escape rooms οδήγησε στη δημιουργία ιστοσελίδων που ασχολούνται αποκλειστικά με το χώρο. Αυτά τα sites συγκεντρώνουν και καταχωρούν πληροφορίες σχετικά με τα εγχώρια escape rooms, κριτικές παιχτών, αξιολογήσεις και προτάσεις.

Ερευνώντας τα sites αυτά ανακαλύψαμε το myEscapeRooms. Το ξεχωρίσαμε για την ευκολία στη χρήση, τις δυνατότητες επιλογής, τις κατατοπιστικές πληροφορίες αλλά και το πρωτότυπο σύστημα βαθμολόγησης δωματίων.

Στο MyEscapeRooms η πλοήγηση είναι απλή. Το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης στην οθόνη του είναι τα πέντε δημοφιλή δωμάτια του τελευταίου δεκαπενθήμερου. Ο επισκέπτης έχει την επιλογή να δει τα escape rooms της τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας την πόλη πάνω δεξιά της σελίδας. Ο χρήστης μπορεί να γίνει μέλος ή να συνδεθεί μέσω του Facebook λογαριασμού του.

Οι κατηγορίες του myEscapeRooms είναι οι εξής: Δωμάτια, Top, Εταιρείες και το Blog.

myEscapeRooms_3

Δωμάτια

Στην κατηγορία «Δωμάτια» ο χρήστης μπορεί να βρει όλα τα escape rooms που λειτουργούν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Στην επιλογή «αναζήτηση» του δίνεται η δυνατότητα να πληκτρολογήσει μια λέξη κλειδί και να βρει το δωμάτιο που τον ενδιαφέρει.

Πατώντας πάνω σε οποιοδήποτε escape room, εμφανίζεται η σελίδα με όλες τις πληροφορίες του δωματίου. Εδώ ο χρήστης μπορεί να δει αρχικά την εταιρεία στην οποία ανήκει, τη διεύθυνση, το βαθμό δυσκολίας, τον αριθμό των επιτρεπόμενων παιχτών, τη διάρκεια του παιχνιδιού καθώς και την υπόθεση. Σειρά έχουν η γενική βαθμολογία και το αναλυτικό εύρος των ανά παίκτη. Τέλος, ακολουθούν οι κριτικές των παιχτών που έχουν αποδράσει από το δωμάτιο μαζί και η βαθμολογία που έχουν δώσει.

Κάθε εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να προσθέσει τη δική του κριτική και να βαθμολογήσει το δωμάτιο που έχει παίξει. Οι 7 υποκατηγορίες της βαθμολόγησης βοηθούν τόσο στο να προκύπτει μια γενική εικόνα για το escape room όσο και να επιλέγει ευκολότερα ο ενδιαφερόμενος το παιχνίδι του, με βάση τις προτιμήσεις του. Στο myEscapeRooms ο χρήστης μπορεί να αξιολογήσει ξεχωριστά την πρωτοτυπία του δωματίου, την ατμόσφαιρα, τους γρίφους, το κόστος, το gameplay και τον game master ή τον ηθοποιό.

Ιδιαίτερα πρωτότυπη και εντυπωσιακή είναι η εμφάνιση της βαθμολόγησης των δωματίων. Το διάγραμμα εμφανίζεται σαν ιστός αράχνης με εφτά άκρες. Κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί στις εφτά κατηγορίες της βαθμολογίας. Ανάλογα με τα στατιστικά του κάθε δωματίου μεταβάλλεται και το σχήμα του ιστού. Η βαθμολογία καθορίζεται με βάση τις κριτικές από τους χρήστες.

myEscapeRooms_2

Εταιρείες

Στην κατηγορία «Εταιρείες» βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των escape rooms. Εκτός από την επιλογή «αναζήτηση» παρουσιάζεται ο κατάλογος των επιχειρήσεων σε αλφαβητική σειρά.

Top

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία «Top». Εδώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τα καλύτερα escape rooms με βάση την αξιολόγηση των παιχτών και όχι μόνο. Στο myEscapeRooms γίνεται ένας δίκαιος διαχωρισμός των δωματίων σύμφωνα με τον κεντρικό άξονα του παιχνιδιού και έτσι ο χρήστης μπορεί να κάνει σωστά την επιλογή του. Υπάρχουν ξεχωριστές υποκατηγορίες για τα δωμάτια τρόμου, τα ατμοσφαιρικά, τα δωμάτια γρίφων και τα live performance.

Ανάμεσα στις υποκατηγορίες με τα top δωμάτια υπάρχουν και τρεις ακόμα, πιο γενικές: το best of the best περιέχει τα escape rooms με τις καλύτερες βαθμολογίες. Το top trending περιλαμβάνει τα δωμάτια με ανεβασμένη κινητικότητα και το talk of the town τα πιο διάσημα.

Το «Leaderboard” είναι η τελευταία υποκατηγορία οπού περιλαμβάνει την κατάταξη των πιο ενεργών χρηστών, αυτών δηλαδή που έχουν γράψει τις περισσότερες κριτικές. Όσο πιο πολλές κριτικές γράφει κανείς, τόσο ανεβαίνει το level του. Υπάρχουν δώδεκα διαβαθμίσεις. Εδώ μπορούμε να δούμε τις αξιολογήσεις κάθε παίκτη, τον μέσο όρο βαθμολογίας, τις αποδράσεις και τέλος το ποσοστό των αποδράσεων.

Blog

Το Blog είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο site. Η ομάδα σύνταξης του myEscapeRooms δημοσιεύει άρθρα ποικίλης ύλης με κοινό παρονομαστή πάντα τα τα δωμάτια απόδρασης. Στο blog, όμως, θα αναρτώνται και άρθρα των ίδιων των αναγνωστών – παιχτών που μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους και θέλουν να πουν την γνώμη τους για αυτή την εναλλακτική διασκέδαση που έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια.

Συνοψίζοντας, το myEscapeRooms, είναι εύχρηστο και κατατοπιστικό site, που κάνει την αναζήτηση του παιχνιδιού απολαυστική όσο και το ίδιο το παιχνίδι. Πρόκειται για τον ιδανικό οδηγό για όσους αγαπούν τα escape rooms και όχι μόνο.