+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Παιδότοποι Αθήνα 2019: Ώρα για αλλαγή!

Παιδότοποι Αθήνα – Great Escape Rooms ~ Τι είναι τελικά οι παιδότοποι; Είναι χώροι ψυχαγωγίας των μικρών μας φίλων; Προορισμοί αποδράσεων για τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές (έστω και για λίγες ώρες); Ασφαλή καταφύγια διασκέδασης, ή απλά ένας εναλλακτικός χώρος όπου οι μεγάλοι χαλαρώνουν και τα παιδιά ξεδίνουν; Όπως και να τους χαρακτηρίσεις, οι παιδότοποι στην Αθήνα, είναι πλέον ένα παγιωμένο κομμάτι της ζωής κάθε γονιού.

Με πλέον αναρίθμητους προορισμούς να διαλέξουν, γονείς και παιδιά μπορούν να περάσουν από μια τεράστια γκάμα διαφορετικών παιδότοπων. Τόσο στο στυλ, όσο και στη μορφή διασκέδασης. Από τους πιο «κλασικούς» παιδότοπους που θυμίζουν γιγάντιες παιδικές χαρές, με τεράστιες κατασκευές στις οποίες τα παιδιά τρέχουν, σκαρφαλώνουν και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες μέσα απ’ το παιχνίδι και τη φαντασία τους, μέχρι και τους πιο «εξεζητημένους» που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, τις τέχνες ή την άθληση, δίνοντας στα παιδιά ένα βαθύτερο νόημα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα escape rooms είναι μια διαφορετική λύση για παιδιά από τους κλασικούς παιδότοπους. Τα παιδιά μπαίνουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, με στόχο να καταφέρουν να αποδράσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Για να καταφέρουν να αποδράσουν, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία, την παρατηρητικότητα και τη λογική. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να λύσουν όλους τους γρίφους και τελικά να βγουν από το δωμάτιο.

 

 

kids παιδοτοποι αθηνα

Κάτι νέο στην Αθήνα!

Αρκετοί είναι οι χώροι στην Αθήνα, που προσφέρουν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης για τα παιδιά. Μερικές από αυτές έχουν να κάνουν με μουσικό-κινητικές δραστηριότητες, με θέατρο, μαγειρική, ζωγραφική, ακόμα και παιδικό κινηματογράφο.  Αρκετές είναι και οι φορές που συνδυάζονται  με αντίστοιχα ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μεγάλους, όπως γιόγκα, ζούμπα ή εργαστήρια ενηλίκων.

Πολλοί παιδότοποι στη Αθήνα όμως, πάνε ένα βήμα πιο πέρα, προσφέροντας μια διαφορετική οπτική. Η οπτική αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ίδιο το παιχνίδι και ο «ελεύθερος χρόνος» απ’ τους γονείς αλλά και το παιδί. Στους χώρους αυτούς, μαθαίνουν στα παιδιά τη σημασία της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αγάπης για τη φύση.

Τα Escape Rooms, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παιδότοπους, απευθύνονται όχι μόνο σε μικρές ηλικίες, αλλά και μεγαλύτερες. Κάθε ένα από τα δωμάτια τροποποιείται ανάλογα με τις ηλικίες που λαμβάνουν μέρος. Έτσι τα σενάρια, η δυσκολία και τα σκηνικά προσαρμόζονται ανάλογα. Τα παιδιά, πρέπει να δώσουν το 100% των νοητικών τους δυνατοτήτων και να συνεργαστούν, ώστε να μπορέσουν να αποδράσουν. Έτσι μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αρμονικά, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να λειτουργούν κάτω από την πίεση του χρόνου.

 

kids παιδοτοποι αθηνα

 

Παιδότοποι Αθήνα – κάτω απ’ το μικροσκόπιο

Κατά πόσο όμως τέτοιες προσπάθειες αναγνωρίζονται και ακόμα σημαντικότερα, προωθούνται και εξελίσσονται; Τελικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό τον τομέα είναι γνώστες του αντικειμένου; Έχουν κάποια εκπαίδευση που να σχετίζεται με την παιδική ψυχολογία; Δυστυχώς υπάρχει και η άσχημη πλευρά στον πολύχρωμο και φανταχτερό κόσμο των παιδότοπων. Μια πλευρά που πολλοί γονείς αγνοούν, ή ακόμα χειρότερα, συντηρούν με τις πράξεις και τη συναίνεση τους, σε πολλές απ’ αυτές τις εγκαταστάσεις.

Οι περισσότεροι παιδότοποι στην Αθήνα, είναι απλά μεγάλοι χώροι γεμάτοι άτσαλες πλαστικές κατασκευές. Θυμίζουν περισσότερο κλουβιά, παρά χώρους όπου ενδείκνυνται για την διασκέδαση των παιδιών. Με «φρούρια» και «κάστρα» βγαλμένα από κάποια μαζική γραμμή παραγωγής, δίχως κανένα ίχνος λεπτομέρειας ή ενδιαφέροντος και υπερβολικά αμφίβολες πολιτικές υγιεινής.

 

kids παιδοτοποι αθηνα

Παιδότοποι Αθήνα – Μια διαφορετική ματιά

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν αυτοί οι «παιδότοποι στην Αθήνα» με ένα σύγχρονο, διαδραστικό τρόπο διασκέδασης; Ένας διαδραστικός χώρος προσφέρει έδαφος στο παιδί να εκφραστεί, να κοινωνικοποιηθεί και να ανακαλύψει με τον δικό του ρυθμό αυτά τα οποία του τραβάνε το ενδιαφέρον. Παράλληλα προσφέρει στους γονείς την ευκαιρία να γίνουν ξανά παιδιά, να παίξουν, να ξεχαστούν και να χαλαρώσουν. Όλα υπό το πρίσμα της ενδυνάμωσης του δεσμού μεταξύ του παιδιού και του γονέα.

Η λέξη «διαδραστικός» σημαίνει πως ο χώρος αλληλεπιδρά ενεργά με τον δέκτη (στην περίπτωσή μας το παιδί). Αυτό σημαίνει πως δεν περιβάλλει τα παιδιά απλά, παθητικά και αποστασιοποιημένα.

Τέτοιου είδους εναλλακτικοί χώροι διασκέδασης, έχουν αρχίσει να γίνονται μέρος της ζωής μας και προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους, ανάμεσα σ ένα χάος από κακοδιαχειριζόμενους παιδότοπους. Προσπαθούν με σύγχρονες γνώσεις να αλλάξουν τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, σχετικά με αυτά που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να διαμορφωθεί η αισθητική και η αντίληψή του.

Πλέον είναι εφικτό να μπορείτε να χαλαρώσετε στον ίδιο χώρο με το παιδί σας, απολαμβάνοντας συναρπαστικές δραστηριότητες. Είναι εφικτό να ενισχύσετε την επαφή που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσα στην οικογένεια, με έναν τρόπο μοναδικό.

 

Το νέο ρεύμα!

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που γονείς και παιδιά ψάχνουν όλο και περισσότερο παρόμοιες, διαδραστικές μορφές ψυχαγωγίας, όπως τα δωμάτια απόδρασης ή escape rooms. Σ’ ένα δωμάτιο απόδρασης, οι παίχτες «παγιδεύονται» σ’ έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο, απ’ τον οποίο πρέπει να «αποδράσουν» χρησιμοποιώντας την λογική και την παρατηρητικότητα τους, λύνοντας γρίφους και δουλεύοντας σαν ομάδα.

Σε αντίθεση μ’ έναν κοινό παιδότοπο, τα δωμάτια απόδρασης απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Κάθε δωμάτιο είναι σχεδιασμένο με διαφορετικό ύφος και επίπεδο δυσκολίας, όμως το βασικότερο στοιχείο τους, είναι η διαδραστικότητα. Τα παιδιά πρέπει να αλληλεπιδράσουν με το χώρο για να καταφέρουν να «αποδράσουν», αντί να παίζουν παθητικά σε αυτόν. Το ίδιο το δωμάτιο προκαλεί τους παίχτες να ενεργοποιηθούν, να κινήσουν σώμα και νου και να παίξουν μαζί του.

Οι γρίφοι που υπάρχουν στο κάθε θεματικό δωμάτιο ποικίλουν. Από γρίφους λογικής, γνώσεων και παρατήρησης μέχρι και αθλητικές δοκιμασίες. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά και να επικοινωνούν έτσι ώστε να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για το καλό της ομάδας.

paidotopoi athina

Παιδότοποι Αθήνα – Εν κατακλείδι…

Η συνεργασία, η ομαδικότητα, η υγιής κοινωνικοποίηση και η εκμάθηση μέσω του παιχνιδιού, είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να χτιστούν οι παιδότοποι του μέλλοντος. Τα δωμάτια απόδρασης, έχουν ξεκινήσει ήδη με σταθερά και αποφασιστικά βήματα να εξελίσσονται στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας. Γονείς και παιδιά μοιράζονται καθημερινά τη ζωή τους και τους προβληματισμούς τους. Γιατί να μη μοιράζονται και τη διασκέδαση τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο;

paidotopoi sthn Athina