+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Τι είναι τα παιχνίδια σκέψης

Τα παιχνίδια σκέψης είναι μια πολύ σημαντική εφεύρεση του ανθρώπου. Είναι παιχνίδια που ενισχύουν τις εγκεφαλικές ικανότητες και τις νοητικές δεξιότητες του κάθε ατόμου. Είναι μια μέθοδος βελτίωσης της συγκέντρωσης και πολλών άλλων νοητικών λειτουργιών. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες για αυτά τα θέματα, στα πεδία της Νευροφυσιολογίας, της Ψυχολογίας και άλλων επιστημών. Έχουν λοιπόν αποδείξει πως τα παιχνίδια σκέψης βοηθούν στη διατήρηση της λογικής ροής των σκέψεων και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτού του είδους παιχνίδια, κρατούν ενεργές τις εγκεφαλικές συνάψεις και δημιουργούν νέες, μέσα από την διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος μας είναι κατ’ ουσίαν ένας «μυς» και λειτουργεί όπως ακριβώς και το μυϊκό σύστημα του σώματος μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται την αντίστοιχη «γυμναστική» για να κρατηθεί σε εγρήγορση, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Τα παιχνίδια σκέψης, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να βγει από τον αυτόματο πιλότο που χρησιμοποιεί για τις δουλειές της καθημερινότητας. Τον φέρνουν μπροστά σε νέες καταστάσεις και πρωτόγνωρες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Κατά τις διεργασίες των παιχνιδιών σκέψης, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τον εξωτερικό φλοιό, η αλλιώς Cerebral Cortex. Ο φλοιός είναι ο πιο ενεργό σημείο του εγκεφάλου από τον οποίο πηγάζει και η ανθρώπινη νοημοσύνη. Έτσι, όταν βάζουμε τους εαυτούς μας αντιμέτωπους με τέτοιου είδους παιχνίδια σκέψης και προκλήσεις, ο εγκέφαλος εξελίσσεται νοητικά. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, ο εγκέφαλος «αθλείται» και βελτιώνεται!

Τις ωφέλειες των παιχνιδιών σκέψης είχαν ανακαλύψει όλοι οι πολιτισμοί της Ανθρωπότητας. Από τα αρχαιότερα χρόνια υπάρχουν καταγραφές για παιχνίδια σκέψης, παζλ ή απλά αινίγματα. Το αίνιγμα είναι ίσως το πιο απλό, λεκτικό παιχνίδι σκέψης και ολόκληροι μύθοι έχουν βασιστεί πάνω σε αυτό, όπως του Οιδίποδα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

 

Παιχνίδια σκέψης στα Great Escape Rooms

Τα παιχνίδια σκέψης των Great Escape Rooms, είναι ιδανικά για αυτούς που αναζητούν μια νοητική και διαδραστική ομαδική δραστηριότητα. Τα βασικά μας παιχνίδια σκέψης παίρνουν τη μορφή ολόκληρων δωματίων απόδρασης! Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μας, θα ζήσετε μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν οι ικανότητες λογικής, φαντασίας και επικοινωνίας.

Στόχος της ομάδας είναι να λύσετε όλους τους γρίφους του δωματίου και να βγείτε πριν τελειώσει ο χρόνος. Πιστεύετε ότι θα αντέξετε να λειτουργήσετε ως ομάδα, με ψυχραιμία, ταχύτητα και συγκέντρωση κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου; Στα παιχνίδια σκέψης των Great Escape Rooms, οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις δε θα δώσουν κάποια παραπάνω βοήθεια. Εδώ απαιτείται αναλυτική και συνθετική ικανότητα, λογικός συνειρμός, ταχύτητα σκέψης και αυξημένη διαίσθηση Η ατομικότητα και ο εγωκεντρισμός πρέπει να μείνουν εκτός δωματίου, γιατί στα Great Escape μπορείτε να κερδίσετε μόνο ως ομάδα!

 

Πως παίζονται τα παιχνίδια σκέψης;

Τα παιχνίδια σκέψης των Great Escape έχουν κατανοητούς και απλούς κανόνες. Φροντίζουμε να σας τους εξηγούμε διεξοδικά πριν μπείτε στο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα είναι πιο σίγουρη για τις κινήσεις της. Έχει όμως και μια άλλη λειτουργία αυτή η εισαγωγή. Το στοιχείο της φαντασίας είναι έντονο στα δωμάτια απόδρασης και κάθε ένα δομείται γύρω από ένα σενάριο. Με την εισαγωγή θα μπείτε και στο κλίμα του σεναρίου του κάθε δωματίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έχετε στο πλευρό σας τον Game Master. Ο G.M. είναι υπεύθυνος για την ομαλή έκβαση των παιχνιδιών. Παρακολουθεί τις κινήσεις των παικτών μέσα από τις ειδικές κάμερες και είναι εκεί για να τους βοηθήσει αν κολλήσουν για πολλή ώρα σε κάποιο γρίφο, ή αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο χρόνος στα δωμάτια απόδρασης του Great Escape κυμαίνεται από τα 60 έως τα 90 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να λύσετε πολύπλοκους γρίφους, να σπάσετε κωδικούς, να βρείτε κρυμμένα αντικείμενα. Θα πρέπει να σκεφτείτε σαν ομάδα και να καταφέρετε να συνδυάσετε τα πάντα με έξυπνο τρόπο. Σκοπός σας είναι να ολοκληρώστε όλες τις προκλήσεις ώστε να οδηγηθείτε στην πόρτα της εξόδου. Η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιήσει όλες τις νοητικές σας λειτουργίες, αλλά και τη φαντασία σας! Η ικανοποίηση της επιτυχίας θα αυξήσει και την αυτοπεποίθησή σας και θα σας δέσει ως ομάδα!

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε το πιο σημαντικό. Μπορεί να είναι δραστηριότητες σχεδιασμένες να εξασκούν το μυαλό, όμως δεν παύουν να είναι παιχνίδια! Ένας πρωταρχικός τους σκοπός είναι η διασκέδαση των συμμετεχόντων και είναι κάτι καταφέρνουν άψογα!

 

 

Παιχνίδια σκέψης – άλλες μορφές

Εκτός από τα δωμάτια απόδρασης, τα παιχνίδια σκέψης μπορούν να πάρουν κι μια σειρά άλλες μορφές. Ακριβώς επειδή μιλάμε για παιχνίδια, εκτός από τη σκέψη, κάθε ένα είναι σχεδιασμένο να προσφέρει και διασκέδαση! Και φυσικά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καθώς υπάρχουν διαφορετικές μορφές παιχνιδιών σκέψης και με διαφορετική δυσκολία! Τα παιχνίδια σκέψης είναι πραγματικά για όλους! Εϊτε για δραστηριότητες Team Building, είτε για παιδικά πάρτυ, ή απλά ως παιχνίδια για παρέα.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια escape rooms

Επιτραπέζια παιχνίδια που ακολουθούν τη λογική των δωματίων απόδρασης, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, γρίφους και κανόνες σε ένα κουτί. Τα επιτραπέζια escape rooms φέρνουν ουσιαστικά τα δωμάτια απόδρασης στο σπίτι. Είναι εξαιρετικά παιχνίδια παρέας, κάτι διαφορετικό από τα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια. Μπορούν να είναι εξίσου απολαυστικά είτε όλοι οι παίκτες συμμετέχουν στο μυστήριο, είτε ένας παίκτης λειτουργεί ως GM. Τα επιτραπέζια escape rooms μπορούν συνήθως να παιχτούν μόνο μια φορά από κάθε ομάδα, γιατί μετά οι γρίφοι τους γνωστοποιούνται.

 

Παζλ και γρίφοι λογικής

Μικρά ή μεγαλύτερα παζλ και γρίφοι λογικής κυμαινόμενης δυσκολίας, που αποτελούνται από υλικές κατασκευές. Παίρνουν πολλές μορφές και είναι φτιαγμένα από υλικά όπως σίδερο ή ξύλο. Αποτελούν ατομικές προκλήσεις για ένα άτομο και απαιτούν σκέψη και ορθή λογική για να λυθούν. Αφού λυθούν μπορούν να επανέλθουν στην προηγούμενη τους «άλυτη» κατάσταση, ώστε να λυθούν εκ νέου, από άλλο άτομο. Συνήθως υπάρχουν σε μικρά κουτάκια κι έχουν μια συλλεκτική αξία για τους φανατικούς των παιχνιδιών σκέψης, γιατί ανήκουν σε σειρές.

 

Γριφοβιβλία

Τα γριφοβιβλία είναι μια ιδιαίτερη μορφή παιχνιδιών σκέψης. Συνδυάζουν την κλασσική ομορφιά του τυπωμένου βιβλίου με την συναρπαστική δυναμική ενός παιχνιδιού σκέψης. Τα γριφοβιβλία είναι πρωτότυπα βιβλία με υψηλή καλλιτεχνική επιμέλεια και άψογο γράψιμο. Ακολουθούν μια ιστορία και οι αναγνώστες-παίκτες πρέπει να λύσουν τους γρίφους που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο. Μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω και να απολαύσουν όλη την αφήγηση. Κάποια γριφοβιβκία συνοδεύονται από applications για το κινητό τηλέφωνο, που αυξάνουν την εμπειρία κι έχουν ειδικά sites που προσφέρουν στοιχεία. Μερικά από τα καλύτερα γριφοβιβλία που κυκλοφορούν έχουν Έλληνες συντελεστές!

Όλες τις παραπάνω κατηγορίες παιχνιδιών σκέψης θα τις βρείτε στο πωλητήριο του Great Escape Rooms, σε μεγάλη ποικιλία! Για εσάς, την παρέα σας, για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και για πρωτότυπα δώρα.

 

 

Παιχνίδια σκέψης εξωτερικού χώρου

Ποιος είπε ότι τα παιχνίδια σκέψης είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο σε κλειστό χώρο; Το μυαλό λειτουργεί καλύτερα στον καθαρό αέρα! Τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται η τάση των παιχνιδιών σκέψης εξωτερικού χώρου. Συνήθως ομαδικά, αλλά κι ατομικά πολλές φορές, τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου απευθύνονται στους πάντες. Διεξάγονται τις περισσότερες φορές σε καθορισμένες ημερομηνίες στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, και έτσι λέγονται και urban games. Παίρνουν τη μορφή του Κρυμμένου Θησαυρού, αλλά και του murder mystery. Οι ομάδες κινούνται μεταξύ σημείων ακολουθώντας στοιχεία και λύνοντας γρίφους, που τους οδηγού στην επόμενη τοποθεσία. Η όλη διαδικασία έχει γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική μέχρι χρήση της τεχνολογίας, των εφαρμογών Χάρτη και των δορυφορικών συστημάτων,

H έμπειρη ομάδα game designers των Great Escape Rooms έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μέχρι στιγμής μοναδικά τέτοια παιχνίδια πόλης. Για τα Χριστούγεννα του 2019 δημιούργησε το συναρπαστικό Great Treasure Hunt: The Christmas Ticket, στην περιοχή του Ψυρρή και Θησείου.

 

Παιχνίδια σκέψης – Οφέλη

Τα παιχνίδια δράσης και σκέψης, έχουν πολλά νοητικά οφέλη και συστήνονται από τους επιστήμονες, ως μέσο για να κρατάμε τον εγκέφαλό μας ενεργό. Τα παιχνίδια λογικής, μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό μας υγιή, σε μια εποχή που το έντονο στρες μας καταβάλλει ολοένα και περισσότερο. Πράγματι, η καθημερινή ρουτίνα και οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες κάνουν προοδευτικά τον εγκέφαλο να χάνει μέρος των νοητικών ικανοτήτων. Ειδικά το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και οι πολλές ώρες σε μη παραγωγικές δράσεις ωθούν το μυαλό μας σε λήθαργο. Επιπλέον, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν δημιουργικά το μυαλό τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή άνοιας. Ακόμα και τα κλασικά σταυρόλεξα, τα παζλ και τα επιτραπέζια παιχνίδια ίσως σας φαίνονται βαρετά και συνηθισμένα. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να δοκιμάσετε τα δωμάτια απόδρασης των Great Escape.

Τα παιχνίδια σκέψης, μπορούν να γίνουν ένας πολύτιμος σύμμαχος για την εγκεφαλική μας λειτουργία και να μας διασκεδάσουν. Η συχνή συμμετοχή μας σε αυτές τις δραστηριότητες, συμβάλλει στο να αυξήσουμε την νοητική μας απόδοση. Η χρήση του μυαλού και των νοητικών ικανοτήτων με τρόπους δημιουργικούς και δυναμικούς αναπτύσσει νέες εγκεφαλικές συνάψεις. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ικανότητα του νευρικού μας συστήματος να προσαρμόζεται σε νοητικά απαιτητικές καταστάσεις, “Neuroplasticity”. Είναι η δυνατότητα που έχει ο εγκέφαλος να «εξασκείται», να «γυμνάζεται», ώστε να αναπτυχθεί. Ακριβώς όπως το σώμα αποκτά νέες ικανότητες με εξάσκηση, έτσι και το μυαλό αναπτύσσει τις ήδη υπάρχουσες και δημιουργεί περισσότερες. Το να βάζουμε τον εαυτό μας σε τόσο απαιτητικές νοητικές καταστάσεις, είναι κουραστικό αν δεν το διασκεδάζουμε ταυτόχρονα. Το στοιχείο της διασκέδασης είναι αυτό που διαχωρίζει το «παιχνίδι» από την «αγγαρεία».

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η ομάδα του Great Escape σχεδίασε μερικά από τα καλύτερα δωμάτια απόδρασης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μερικά από τα πιο προκλητικά, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικά παιχνίδια σκέψης βρίσκονται εδώ!

 

 

Οι πνευματικές ικανότητες που βελτιώνουν

Τα παιχνίδια σκέψης βοηθούν στη βελτίωση όλων των νοητικών δεξιοτήτων του εγκεφάλου. Αυτές είναι ικανότητες που κάθε άνθρωπος έχει έμφυτες και που καλλιεργούνται από το σχολείο, την προσωπική αναζήτηση και φυσικά τα παιχνίδια σκέψης!

 

Παρατηρητικότητα

Η παρατηρητικότητα, είναι ο κύριος παράγοντας για την αποτελεσματική λήψη κι επεξεργασία πληροφοριών. Αποτελεί έτσι το βασικό στοιχείο της μάθησης και της νοητικής ανάπτυξης. Τα παιχνίδια σκέψης, βοηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη βελτίωση αυτής της ικανότητας. Είτε είναι δωμάτια απόδρασης, είτε άλλης μορφής, ένα παιχνίδι σκέψης βασίζεται πολύ στην παρατηρητικότητα και τη σωστή λήψη πληροφορίας.

 

Συγκέντρωση

Τα παιχνίδια σκέψης απαιτούν συγκέντρωση γιατί η νοητική δραστηριότητα πάντα ζητάει έντονη συγκέντρωση για να γίνει αποτελεσματικά. Έτσι τα παιχνίδια σκέψης βοηθούν στην εκμάθηση συγκέντρωσης και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψής της, που είναι σημαντικό σήμερα.

Επίσης, μας βοηθούν και στο να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε κάτω από έντονη πίεση. Η πίεση χρόνου και πολλές φορές η αίσθηση φόβου μας κάνει να χάνουμε τη συγκέντρωσή μας. Η έκθεσή μας σε αυτές τις συνθήκες «εκπαιδεύει» το μυαλό μας να ανταποκρίνεται σε αυτές και να μην χάνει τη συγκέντρωσή του τόσο εύκολα. Ένα δωμάτιο απόδρασης είναι το ιδανικό μέρος να μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε υπό πίεση και σε αντίξοες συνθήκες.

 

 

Μνήμη

Η μνήμη, είναι μια εγκεφαλική λειτουργία που σχετίζεται με την ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών και την ανάκλησή τους όταν τις χρειαζόμαστε. Έχει τεράστια σημασία και χωρίς αυτή, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να φέρουμε εις πέρας και τις απλούστερες καθημερινές δραστηριότητες. Πρακτικά η μνήμη είναι ένα από τα θεμέλια της ύπαρξής μας όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και διαχρονικά σαν προσωπικότητες.

Τα παιχνίδια σκέψης, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την απομνημόνευση και την διαχείριση δεδομένων, ειδικά στο γεμάτο λεπτομέρειες περιβάλλον ενός escape room. Μπορούμε να μάθουμε να εστιάζουμε ευκολότερα την προσοχή μας, να ανακαλούμε χρήσιμες πληροφορίες και να ανταπεξερχόμαστε με αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα.

 

Λογική

Η λογική, είναι μια από τις πιο σημαντικές εγκεφαλικές ικανότητες. Όχι μόνο μας βοηθάει στη διαχείριση της καθημερινής μας ζωής, αλλά είναι κι ο βασικός πυλώνας της λειτουργίας μιας κοινωνίας. Τα παιχνίδια σκέψης, ενισχύουν την ικανότητά μας στην αναγνώριση μοτίβων. Με λίγα λόγια, στην ικανότητα μας να συσχετίζουμε ένα αντικείμενο με μια ομάδα άλλων αντικειμένων.

Η ικανότητα αυτή, μας βοηθάει στο να βγάζουμε συμπεράσματα βασισμένα σε μια λογική σειρά σκέψεων και να λύνουμε δύσκολα προβλήματα. Είναι μια πολύ βασική ικανότητα που δεν πρέπει απλά να έχει ο κάθε άνθρωπος, αλλά πρέπει να την καλλιεργεί συνεχώς. Μερικές φορές το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται σαφώς σε αυτή την αποστολή του. Οπότε τα παιχνίδια σκέψης είναι εδώ για να προσφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε γι΄ αυτό ήταν και από τα πρώτα παιχνίδια που εφηύρε ο ανθρώπινος πολιτισμός!

 

 

Αντίληψη

Η ικανότητα της αντίληψης, χρησιμεύει στην επεξεργασία πληροφοριών με τεράστια ταχύτητα και στην άμεση αντίδραση σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Συνδέεται άμεσα με όλες τις άλλες ικανότητες, γιατί είναι η πηγή τους. Η αντίληψη χρησιμοποιεί τις 5 αισθήσεις για να λάβει ερεθίσματα που μεταβιβάζει στον εγκέφαλο.  Η αντιληπτική ικανότητα και το multitasking, είναι δύο ακόμα ικανότητες, που ενισχύονται σημαντικά με τα παιχνίδια σκέψης.

Σας περιμένουμε στα Great Escape Rooms, για τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά παιχνίδια σκέψης! Το μυαλό είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα. Ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά!