+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Τα παιχνίδια σκέψης, ενισχύουν τις εγκεφαλικές ικανότητες και είναι μια διασκεδαστική μέθοδος για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση και πολλές άλλες νοητικές λειτουργίες. Αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αποδείξει πως τα παιχνίδια σκέψης βοηθούν στη διατήρηση της λογικής ροής των σκέψεων και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτού του είδους παιχνίδια, κρατούν ενεργές τις εγκεφαλικές συνάψεις και δημιουργούν νέες, μέσα από την διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος μας, λειτουργεί όπως ακριβώς και το μυικό σύστημα του σώματος μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται την αντίστοιχη «γυμναστική» για να κρατηθεί σε εγρήγορση. Τα παιχνίδια σκέψης, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να βγει από τον αυτόματο πιλότο που χρησιμοποιεί για τις δουλειές της καθημερινότητας. Στην ουσία, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τον εξωτερικό φλοιό, η αλλιώς Cerebral Cortex, από τον οποίο πηγάζει και η ανθρώπινη νοημοσύνη. Έτσι, όταν βάζουμε τους εαυτούς μας αντιμέτωπους με τέτοιου είδους παιχνίδια, ο εγκέφαλος εξελίσσεται νοητικά, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

paixnidia skepshs lamp

 

Παιχνίδια σκέψης στα Great Escape Rooms

Τα παιχνίδια σκέψης των Great Escape Rooms, είναι ιδανικά για αυτούς που αναζητούν μια νοητική και διαδραστική ομαδική δραστηριότητα. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μας, θα ζήσετε μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν οι ικανότητες λογικής, φαντασίας και επικοινωνίας. Στόχος της ομάδας σας, είναι να λύσετε όλους τους γρίφους του δωματίου και να βγείτε πριν τελειώσει ο χρόνος. Πιστεύετε ότι θα αντέξετε να λειτουργήσετε ως ομάδα, με ψυχραιμία, ταχύτητα και συγκέντρωση κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου; Στα παιχνίδια σκέψης, οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις είναι περιττές. Εδώ απαιτείται λογικός συνειρμός, ταχύτητα σκέψης και αυξημένη διαίσθηση. Μην ξεχνάτε ότι η ατομικότητα σας, πρέπει να μείνει εκτός δωματίου, γιατί στα Great Escape μπορείτε να κερδίσετε μόνο ως ομάδα.

paixnidia skepshs sides of the brain

Πως παίζονται;

Τα παιχνίδια σκέψης των Great Escape έχουν κατανοητούς και απλούς κανόνες, τους οποίους σας εξηγούμε, πριν μπείτε στο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο θα είστε πιο σίγουροι για τις κινήσεις σας, ενώ παράλληλα θα μπείτε και στο κλίμα του σεναρίου του κάθε δωματίου. Καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έχετε στο πλευρό σας τον Game Master, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ομαλή έκβαση των παιχνιδιών. Ο G.M. παρακολουθεί τις κινήσεις σας μέσα από τις ειδικές κάμερες και είναι εκεί για να σας βοηθήσει αν κολλήσετε για πολλή ώρα σε κάποιο γρίφο, ή αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο χρόνος στα δωμάτια απόδρασης κυμαίνεται από τα 60 έως τα 90 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να καταφέρετε να λύσετε πολύπλοκους γρίφους, να σπάσετε κωδικούς, να βρείτε κρυμμένα αντικείμενα και να καταφέρετε να συνδυάσετε τα πάντα με έξυπνο τρόπο, ώστε να οδηγηθείτε στην πόρτα της εξόδου.

labyrinth paixnidia skepshs

 

Παιχνίδια σκέψης – Οφέλη

Τα παιχνίδια σκέψης, έχουν πάρα πολλά νοητικά οφέλη και συστήνονται από τους επιστήμονες, ως ένα μέσω για να κρατάμε τον εγκέφαλό μας ενεργό. Τα παιχνίδια λογικής, μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό μας υγιή, σε μια εποχή που το έντονο στρες μας καταβάλλει ολοένα και περισσότερο. Έτσι λοιπόν, αν τα κλασικά σταυρόλεξα, τα παζλ και τα επιτραπέζια παιχνίδια σας φαίνονται βαρετά και συνηθισμένα, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα δωμάτια απόδρασης των Great Escape. Επιπλέον, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο, πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά το μυαλό τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή άνοιας.

Τα παιχνίδια σκέψης, μπορούν να γίνουν ένας πολύτιμος σύμμαχος για την εγκεφαλική μας λειτουργία και ταυτόχρονα να μας διασκεδάσουν. Η συχνή συμμετοχή μας σε αυτές τις δραστηριότητες, συμβάλλει στο να αυξήσουμε την νοητική μας απόδοση, δημιουργώντας νέες εγκεφαλικές συνάψεις. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ικανότητα του νευρικού μας συστήματος να προσαρμόζεται σε νοητικά απαιτητικές καταστάσεις,  “Neuroplasticity”. Το να βάζουμε τον εαυτό μας συχνά σε τόσο απαιτητικές καταστάσεις, είναι κουραστικό αν δεν το διασκεδάζουμε ταυτόχρονα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σχεδιάσαμε μερικά από τα πιο προκλητικά, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικά δωμάτια της Αθήνας. Αναλυτικότερα, μερικά επιπλέον οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε λαμβάνοντας μέρος σε αυτά τα παιχνίδια, είναι η βελτίωση σε ικανότητες όπως:

Παρατηρητικότητα

Η παρατηρητικότητα, είναι ο βασικός παράγοντας για την αποτελεσματική επεξεργασία πληροφοριών και αποτελεί το βασικό στοιχείο της μάθησης. Τα παιχνίδια σκέψης, βοηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη βελτίωση αυτής της ικανότητας. Επίσης, μας βοηθούν και στο να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε κάτω από έντονη πίεση.

 

Μνήμη

Η μνήμη, είναι μια εγκεφαλική λειτουργία που σχετίζεται με την ικανότητα να αποθήκευσης πληροφοριών και να την ανάκλησή τους όταν τις χρειαζόμαστε. Έχει τεράστια σημασία και χωρίς αυτή, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να φέρουμε εις πέρας και τις απλούστερες καθημερινές δραστηριότητες. Τα παιχνίδια σκέψης, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την απομνημόνευση και την διαχείριση δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να εστιάσουμε ευκολότερα την προσοχή μας, να ανακαλέσουμε χρήσιμες πληροφορίες και να αντεπεξέλθουμε με αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα.

 

Λογική

Η λογική, είναι μια από τις πιο σημαντικές εγκεφαλικές ικανότητες, διότι είναι ο βασικός πυλώνας της λειτουργίας μιας κοινωνίας. Τα παιχνίδια σκέψης, ενισχύουν την ικανότητά μας στην αναγνώριση μοτίβων. Με λίγα λόγια, στην ικανότητα μας να συσχετίζουμε ένα αντικείμενο με μια ομάδα άλλων αντικειμένων. Η ικανότητα αυτή, μας βοηθάει στο να βγάζουμε συμπεράσματα βασισμένα σε μια λογική σειρά σκέψεων και να λύνουμε δύσκολα προβλήματα.

 

Αντίληψη

Η ικανότητα της αντίληψης, χρησιμεύει στην επεξεργασία πληροφοριών με τεράστια ταχύτητα και στην άμεση αντίδραση σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Η δεξιότητα αυτή και το multitasking, είναι δύο ακόμα ικανότητες, που ενισχύονται σημαντικά με τα παιχνίδια σκέψης.

brain power paixnidia skepshs