+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Παιχνίδια Τρόμου – Great Escape

Τα παιχνίδια τρόμου σε Escape Rooms, έχουν αποκτήσει μεγάλο και φανατικό κοινό, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κουλτούρα παικτών escape rooms, η οποία ενεργά επιζητά νέες εμπειρίες τρόμου. Οι άνθρωποι είναι σίγουρα το μόνο είδος, το οποίο επιδιώκει να νιώσει το αίσθημα του φόβου. Από βιβλία, video games, ταινίες τρόμου, roller coaster, πτώσεις με αλεξίπτωτο και bungee jumping έως την επίσκεψη στα Escape Rooms. Είναι εμφανές ότι αρκετοί άνθρωποι, απολαμβάνουν το να προκαλούν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αναζητούν ως ανταμοιβή, την έκκριση αδρεναλίνης, σεροτονίνης και του γενικότερου κοκτέιλ ουσιών. Επίσης, αναζητούν τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς, το αίσθημα εφίδρωσης, το τέντωμα των μυών. Αναζητούν τέλος όλη την ικανοποίηση που προκύπτει από το ξεπέρασμα του φόβου. Η εμπειρία να αποκτάς τον έλεγχο των βασικών ενστίκτων που σε καλούν να τρέξεις για να σωθείς, είναι σχεδόν εθιστική!

Όλα αυτά τα έχει ερευνήσει η επιστήμη, τόσο η νευροφυσιολογία, όσο και η ψυχολογία, έχοντας δημιουργήσει ένα ολόκληρο σώμα γνώσης. Στα παιχνίδια τρόμου, κάποια μέρη του εγκεφάλου μας, γνωρίζουν ότι το σενάριο που βιώνουμε δεν είναι πραγματικό. Γνωρίζουν ότι δε βρισκόμαστε σε άμεσο κίνδυνο και ότι υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας. Κάποιες όμως πιο αρχαίες εγκεφαλικές δομές, φορείς των αρχέγονων ενστίκτων, αντιδρούν σαν να είναι πραγματικότητα. Έτσι, στα παιχνίδια τρόμου όπως στο The Ritual και το The Basement’s Secret, μπορούμε να ζήσουμε έναν εφιάλτη. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι πραγματικός.

Δεν είναι μια αληθινή κατάσταση που απειλεί τη ζωή μας. Μπορούμε να βιώσουμε τον τρόμο, έχοντας την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας, ώστε να προσθέσουμε το αίσθημα της ευχαρίστησης στην εμπειρία. Επιπλέον, μπορούμε κατ’ ουσία να «παίξουμε» με τα κέντρα παραγωγής ουσιών του εγκεφάλου. Ενεργοποιώντας τη διαδικασία του τρόμου, έστω και ψευδώς, τα κέντρα αυτά παράγουν από μόνα τους τις ουσίες που δημιουργούν ευφορία! Με μια φράση: Με τα παιχνίδια τρόμου, «χακάρουμε» τον εγκέφαλό μας!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

 

Η ανεξήγητη γοητεία στα παιχνίδια τρόμου

Έχουν υπάρξει αρκετές ψυχολογικές μελέτες που προσπαθούν να ορίσουν τον τρόμο και να ερμηνεύσουν την ανεξήγητη γοητεία που μας προκαλεί. Επίσης έχουν υπάρξει μελέτες πάνω στη χημεία του εγκεφάλου όταν φοβάται. Η βιοχημεία και η νευρολογία έχουν εντοπίσει τις ουσίες που εκκρίνει και στα αποτελέσματα που αυτές έχουν στο σώμα. Όπως ίσως καταλαβαίνετε, δεν είναι λογικό να μας αρέσει να φοβόμαστε… Η φύση δεν έφτιαξε τον εγκέφαλό μας για να απολαμβάνει το αίσθημα του φόβου. Σαν είδος, μοιραζόμαστε πολλούς από τους πρωτόγονους ή αλλιώς βασικούς φόβους με τα άλλα θηλαστικά και τα περισσότερα άλλα πλάσματα.

Οι βασικοί φόβοι είναι ριζωμένοι βαθιά μέσα μας και έχουν δημιουργηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας στον πλανήτη. Ο φόβος μας παίρνει πολλές μορφές, για αυτά που δεν μπορούμε να δούμε, για το σκοτάδι, για πλάσματα με αιχμηρά και μεγάλα δόντια, για φίδια, αράχνες, αρουραίους. Για κεραυνούς και φυσικά φαινόμενα. Ο αιώνιος φόβος του θανάτου και φυσικά ο φόβος του υπερφυσικού. Όλα αυτά είναι μερικά από τα ανεξίτηλα σημάδια του παρελθόντος. Πρόκειται για το βασικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης,  που υπάρχει σε κάθε ον, εκτός ίσως από τα έντομα.

Για αυτό λοιπόν, τόσο η ψυχολογία όσο και η νευροφυσιολογία υποστηρίζουν πως ο φόβος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μας. Αυτές οι πρωτόγονες πεποιθήσεις κι ένστικτα, που φαίνεται να είναι παρελθόν, βρίσκονται κρυμμένες μέσα μας, έτοιμες να μας προστατεύσουν! Ακριβώς όπως προστάτευαν το είδος μας από κάθε είδους κίνδυνο, χιλιάδες χρόνια πριν και το έκαναν να κυριαρχήσει στον πλανήτη. Στα Great Escape Rooms, αυτή η φλέβα του φόβου η οποία βρίσκεται στα βάθη του μυαλού μας, εξορύσσεται!

 

 

8 Λόγοι που λατρεύουμε τα παιχνίδια τρόμου

  • Η ανάγκη που νιώθουμε κάποιες φορές για τρομακτικά ερεθίσματα,προέρχεται από τους προγόνους μας. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι ήταν πάντα σε ετοιμότητα για πιθανές επιθέσεις από ζώα και πολλές ακόμα αγχωτικές καταστάσεις. Γύρω τους είχαν πλάσματα πολύ πιο δυνατά, πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα από τους ίδιους. Μόνο αν ήταν σε διαρκή εγρήγορση μπορούσαν να τα αποφύγουν και να επιβιώσουν. Έτσι η κατάσταση που είναι γνωστή και ως Fight or Flight, αποθηκεύτηκε στο DNA μας και στο υποσυνείδητο μας. Έγινε αυτό που λέμε «γενετική μνήμη». Όταν λοιπόν λαμβάνουμε μέρος σε ένα τέτοιο τρομακτικό παιχνίδι, στην ουσία ενεργοποιούμε ξανά και ικανοποιούμε αυτό το ξεχασμένο ένστικτο. Η έντονη γοητεία που περιβάλει τα παιχνίδια τρόμου σε όλο τον κόσμο, οφείλεται ακριβώς σε αυτό το παράδοξο γεγονός: ότι ενώ ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε ένα επικίνδυνο και εχθρικό πλανήτη, έχει βρεθεί απότομα σε ένα ασυνήθιστα ασφαλές περιβάλλον. Ενώ ήταν σχεδόν στον πάτο της τροφικής αλυσίδας, έχει βρεθεί στην κορυφή της!

 

  • Ο φόβος είναι μια ψυχολογική πρόκληση, η οποία μας βοηθάει να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα στην καθημερινή πραγματικότητα. Με το να μάθουμε να λειτουργούμε υπό καθεστώς φόβου, μπορούμε να αποκτήσουμε ψυχραιμία και στα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται.

 

  • Οι άνθρωποι που διασκεδάζουν με ταπαιχνίδια τρόμου, εξερευνούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού τους. Έχουν ξεφύγει από την πεποίθηση ότι με το να αρνούμαστε αυτή την σκοτεινή πλευρά, θα την κάνουμε να εξαφανιστεί. Μόνο αν τη μελετήσουμε και την τεστάρουμε, μπορούμε να την κατανοήσουμε και να την περιορίσουμε. Αυτό ανήκει στο πεδίο μελέτης της ψυχολογίας και οι σχεδιαστές των παιχνιδιών τρόμου χρησιμοποιούν πολλές από τις αρχές της. Η δημιουργία ενός καλού παιχνιδιού τρόμου περνάει μέσα από μελέτη της ανθρώπινης ψυχολογίας!

Περισσότεροι λόγοι

  • Η συναισθηματική καταστολή ενός μέρους του εαυτού μας είναι η αιτία που δημιουργεί θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι που διασκεδάζουν με τα παιχνίδια τρόμου, τείνουν να είναι πιο ήρεμοι στην πραγματικότητα. Οι παίκτες των παιχνιδιών τρόμου έχουν κυριαρχήσει πάνω στα συναισθήματά τους. Έχουν συνηθίσει να διατηρούν την ψυχραιμία τους ενώ το υποσυνείδητό τους λέει να παραλύσουν από φόβο. Επιπλέον, εχουν μάθει να σκέφτονται καθαρά υπό αντίξοες συνθήκες. Έτσι μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους σε πραγματικές αγχωτικές καταστάσεις.

 

  • Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα παιχνίδια τρόμου είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί εστιάζουν στις καταπιεσμένες σκέψεις και συναισθήματα. Η καθημερινότητα μας προκαλεί βίαιες τάσεις και κάποιες φορές θέλουμε να τις εξωτερικεύσουμε. Σε κανένα escape room δεν επιτρέπεται η κάθε μορφή βιαιοπραγίας, αλλιώς το παιχνίδι σταματάει άμεσα. Εντούτοις και μόνο η αδρεναλίνη και οι άλλες ουσίες που απελευθερώνει αυτή η δραστηριότητα μπορούν να θεραπεύσουν τα επιθετικά μας ένστικτα. Όπως τα video games δίνουν πάτημα για εξωτερίκευση τέτοιων τάσεων σε μια απόλυτα ασφαλή δραστηριότητα, έτσι και τα παιχνίδια τρόμου. Με τη διαφορά ότι τα παιχνίδια τρόμου είναι ό,τι πιο κοντινό στην πραγματικότητα θα ζήσουν ποτέ οι παίκτες. Έτσι η ωφέλειά τους στη ρύθμιση των καταπιεσμένων τάσεων θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.

Ακόμα περισσότεροι….

  • Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, είναι συχνά τρομακτικές. Πτώση με αλεξίπτωτο, bungee jumping, καταδύσεις, ορειβασία, άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Έτσι, όσο πιο ανθεκτικοί είμαστε στον φόβο, τόσο περισσότερες εμπειρίες θα απολαύσουμε και θα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Οι άνθρωποι που κατανοούν την φύση του τρόμου, συχνά προκαλούν τον εαυτό τους, διευρύνοντας τα όριά τους συνεχώς.

 

  • Μετά από μια τέτοια έντονη εμπειρία στο Great Escape, θα αισθανθείτε πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε τουςπροσωπικούς σας δαίμονες. Θα μπορέσετε ίσως να ξεχωρίζετε πια τι είναι φόβος και τι απλή ενόχληση. Επίσης, θα μάθετε να μένετε ψύχραιμοι, γνωρίζοντας ότι μπορείτε να υπερνικήσετε το φόβο. Δε χρειάζεται να μελετήσετε ψυχολογικά κείμενα, καθώς οι σχεδιαστές των παιχνιδιών τρόμου το έχουν κάνει για εσάς! Εάν οι επιθυμίες ήταν η κινητήριος δύναμή μας και όχι οι κρυμμένοι φόβοι μας, τότε σίγουρα θα ήμασταν πολύ πιο ευτυχισμένοι.

 

 

Καταπολέμηση του άγχους

Τα παιχνίδια τρόμου, περιλαμβάνουν επίσης και μια θεραπευτική ιδιότητα κατά του άγχους. Μέσα από τέτοιου είδους εμπειρίες, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας. Να δοκιμάζουμε, αλλά και να διευρύνουμε τα προσωπικά μας όρια. Επιπλέον, να μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις μας και να λειτουργούμε υπό πίεση. Στην ψυχολογία, η διαδικασία αυτή ονομάζεται «συναισθηματική ρύθμιση». Με την συμμετοχή μας στο παιχνίδι, έχουμε την αίσθηση του ελέγχου της κατάστασης, ταυτόχρονα με το αίσθημα του φόβου. Ξέρουμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι 100% αληθινός κι όμως, οι αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου μας ενεργοποιούνται.

Οι εμπειρίες αυτές, μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια διάφορους τύπους καταπιεσμένων ιδεών και συμπλεγμάτων, που ενδεχομένως επιθυμούμε να επεξεργαστούμε. Το σώμα μας, ανταποκρίνεται με πανομοιότυπο τρόπο τόσο στον αληθινό όσο και στον κατασκευασμένο φόβο. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν του αφήνουν άλλη επιλογή. Έτσι, η εμπειρία αυτή, είναι εξομοίωση μιας πραγματικής αγχωτικής κατάστασης, που όμως εκ του ασφαλούς μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιχνίδια τρόμου είναι μια καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι μια εκπαίδευση σε «στίβο μάχης» που μας δίνει σημαντικά εφόδια για την αντιμετώπιση των καθημερινών καταστάσεων!

 

 

The Ritual –  Παιχνίδια τρόμου

Κάτι έρχεται και διψάει για αίμα, μια σκιά εμφανίζεται στον τοίχο πίσω σου, και σε τραβάει μαζί της στο σκοτάδι. Ο χρόνος έχει χάσει την σημασία του και ο φόβος είναι η μόνη σου συντροφιά! Νιώθεις ότι ο θάνατος, είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί…. Το “The Ritual“ είναι το απόλυτο παιχνίδι τρόμου της Αθήνας. Έρχεται για να σπάσει τη ζώνη άνεσης, να σας διασκεδάσει και να σας κάνει πιο δυνατούς. Να σας διδάξει πράγματα για τον εαυτό σας που οι ίδιοι ίσως να μην γνωρίζατε!

Εδώ μπορείτε να μάθετε πράγματα για αγαπημένα σας πρόσωπα που δεν είχατε καν φανταστεί. Το The Ritual, είναι ένα δωμάτιο, ικανό να σας κάνει να κοιμάστε με ανοιχτά φώτα για αρκετές νύχτες…. Όμως είναι αμφίβολο το αν θα καταφέρετε να κοιμηθείτε! Για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να μπουν στην διαδικασία επίλυσης γρίφων και εύρεσης στοιχείων. Αυτό όμως θα γίνει όχι μόνο υπό πίεση χρόνου, αλλά και άμεση απειλή από αυτό που βρίσκεται μέσα στο The Ritual.

Ατελείωτες εκρήξεις αδρεναλίνης, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια τρόμου, για γερά νεύρα! Η μουσική του δωματίου, τα ατμοσφαιρικά σκηνικά και το συγκλονιστικό Live acting, θα σε κάνουν να ουρλιάξεις!! Βγαίνοντας από το δωμάτιο, πρώτα θα διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας ότι όλα είναι εντάξει. Μετά θα συνειδητοποιήσετε πόσο λείπει από την καθημερινότητα σας, αυτή η έκρηξη αδρεναλίνης. Ελάτε στα Great Escape, και ζήστε μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. (δωμάτιο με ηθοποιό)

Το The Ritual βρίσκεται στο Great Escape Ψυρρή – Λεπενιώτου 12

 

The Basement’s Secret – Παιχνίδια Τρόμου

Πίσω από τις κλειστές πόρτες νιώθεις ότι υπάρχουν κρυμμένα μυστικά, θαμμένα βαθιά μέσα στο χρόνο. Βαδίζεις μόνος σου στο σκοτάδι ψάχνοντας απεγνωσμένα λίγο φως. Βιώνεις στιγμές οι οποίες κάτι σου θυμίζουν. Στιγμές οι οποίες σε κάνουν να αναρωτιέσαι… Τι παιχνίδια παίζουν άραγε τα παιδιά μόνα τους στο σκοτάδι…;

Το The Basement’s Secret είναι ένα δωμάτιο που ανεβάζει τον τρόμο σε νέα επίπεδα, γιατί έχει ένα ειδικό στοιχείο: Διαδραματίζεται σε ένα πραγματικό υπόγειο. Εκμεταλλεύεται έτσι τον έμφυτο φόβο του ανθρώπου για τα υπόγεια και σκοτεινά μέρη. Αυτό συνδυάζεται με ατμοσφαιρικά σκηνικά, σκοτάδι, ηχητικά εφέ και live acting. Ενεργοποιεί όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που τον προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Ο εγκέφαλος εκκρίνει όλα τα χημικά που δημιουργούν την αίσθηση εγρήγορσης και ευφορίας. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία τρόμου και απόλαυσης! Μια πρωτότυπη ιστορία, γεμάτη μυστικά περιμένει τους παίκτες. Ένας χώρος με γρίφους, αινίγματα και μια μυστηριώδη παρουσία. (δωμάτιο με ηθοποιό)

To The Basements Secret βρίσκεται στο Great Escape Ζωγράφου – Μπισκίνη 20 – BOOK NOW

 

Team Building

Τα παιχνίδια τρόμου είναι ιδανικά για team building events μεταξύ συναδέλφων σε εταιρίες κι οργανισμούς. Ο φόβος και η πίεση θα βγάλει προς τα έξω τις πραγματικές ικανότητες κάθε συμμετέχοντα. Θα επηρεάσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρά με την ομάδα των συναδέλφων του, τόσο στο παιχνίδι, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον. Στο τέλος θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για αυτόν τόσο στον ίδιο, όσο και στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων της επιχείρησης. Περισσότερο από όλα θα δέσει την ομάδα, που θα μάθει να αντιδρά συνολικά υπό πίεση. Σε μια μελλοντική αγχωτική κατάσταση, η ομάδα μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα μέσα από αυτή την εμπειρία και τη συνεργασία. Παίζοντας κι άλλα παιχνίδια τρόμου, θα μαθαίνουν όλο και καλύτερα ο ένας τον άλλον.

 

Το στοιχείο του fun στα Παιχνίδια Τρόμου

Πάνω από όλα, τα παιχνίδια τρόμου δεν παύουν να είναι παιχνίδια. Έχουν καθορισμένους κανόνες, αρχή, μέση και τέλος. Επίσης, έχουν σαφείς συνθήκες νίκης, που στα δωμάτια απόδρασης είναι η απόδραση από το χώρο. Αυτό τους προσδίδει και το στοιχείο της διασκέδασης, που είναι πολύ σημαντικό σε κάθε εμπειρία! Καθώς μας διασκεδάζουν, μας μαθαίνουν κάτι για τον εαυτό μας και ταυτόχρονα αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε! Τα παιχνίδια τρόμου ξεπερνούν τα όρια της διασκέδαση και είναι πια «ψυχαγωγία» με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου!