+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Τρομακτικά παιχνίδια από το Great Escape

Σας αρέσουν τα τρομακτικά παιχνίδια και οι ταινίες τρόμου, ενώ η ιδέα μιας βόλτας σε τρενάκι λούνα παρκ σας συναρπάζει? Ένα παράξενο κοκτέιλ ορμονικών ουσιών του εγκεφάλου, ντοπαμίνης, ενδορφίνης και αδρεναλίνης. Ουσίες που κάνουν το μυαλό να αναζητά ξανά και ξανά αυτού του είδους εμπειρίες. Ο φόβος είναι ίσως το βασικότερο ένστικτο επιβίωσης, για όλα τα είδη του πλανήτη! Η πληθώρα των σημείων του εγκεφάλου που αναλύουν μια επερχόμενη απειλή, είναι από μόνο του ένα γεγονός που δείχνει την σημαντικότητα του φόβου στις εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

Το είδος μας, έχει σίγουρα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εξελικτικής του πορείας ως θήραμα άλλων ειδών, παρά ως θηρευτής. Έπρεπε να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή ανά πάσα στιγμή. Τα πλάσματα που καταδίωκαν τους πρωτόγονους ανθρώπους ήταν πάντα πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ευέλικτα από τους ίδιους. Έτσι, ο άνθρωπος έμαθε να εμπιστεύεται το ένστικτο του φόβου του, για να μη χάσει τη ζωή του.

Το αίσθημα του φόβου και το μυαλό μας ήταν αυτά που κράτησαν το είδος μας ζωντανό. Μέσα σε έναν κόσμο που όλα τα άλλα είδη είχαν φυσική υπεροχή. Όμως σήμερα, σημεία του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή, το εγκεφαλικό στέλεχος, ο υποθάλαμος και ο ιππόκαμπος, τα οποία ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα, έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν. Ο κύριος λόγος, είναι η ύπαρξη του ανθρώπου, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας για χιλιάδες χρόνια. Είναι η μη ύπαρξη πραγματικής απειλής για τη ζωή του από κάτι «μη ανθρώπινο», κάτι ακατανόητο και μη αντιμετωπίσιμο.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

 

Τρομακτικά παιχνίδια – The Ritual | Great Escape Ψυρρή (Λεπενιώτου 12)

Κάτι έρχεται και διψάει για αίμα, μια σκιά εμφανίζεται στον τοίχο πίσω σου, και σε τραβάει μαζί της στο σκοτάδι. Ο χρόνος έχει χάσει την σημασία του, ο φόβος είναι η μόνη σου συντροφιά, νιώθεις ότι ο θάνατος, είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί….

Το «The Ritual», έρχεται για να σπάσει τα προστατευτικά κουκούλια ασφαλείας, να σας κάνει πιο δυνατούς και να σας διασκεδάσει. Περίεργες εκκρίσεις ορμονών, σε ένα από τα πιο τρομακτικά παιχνίδια της Αθήνας, που παίζουν με το μυαλό και τα νεύρα σου! Τα ατμοσφαιρικά σκηνικά, η μουσική, η υποβλητική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το Live acting του δωματίου, σίγουρα θα σε κάνουν να ουρλιάξεις!!! Να τρέξεις κοιτώντας πίσω σου, να βασιστείς στις δυνάμεις τις δικές σου και των συμπαικτών σου για να επιβιώσεις! Γιατί αυτός έρχεται και διψάει για αίμα… Τα Great Escape Rooms προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία αγωνίας, τρόμου και αδρεναλίνης που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Κάνε κράτηση ΤΩΡΑ!!

 

τρομακτικά παιχνίδια με κεφάλι κούκλας

 

Τρομακτικά παιχνίδια – The Basement’s Secret | Great Escape Ζωγράφου (Μπισκίνη 20)

Πίσω από τις κλειστές πόρτες νιώθεις ότι υπάρχουν κρυμμένα μυστικά, θαμμένα βαθιά μέσα στο χρόνο. Βαδίζεις μόνος σου στο σκοτάδι ψάχνοντας απεγνωσμένα λίγο φως. Βιώνεις στιγμές οι οποίες κάτι σου θυμίζουν. Στιγμές οι οποίες σε κάνουν να αναρωτιέσαι… Τι παιχνίδια παίζουν άραγε τα παιδιά μόνα τους στο σκοτάδι…;

Το «The Basement’s Secret» είναι ένα παιχνίδι που ενεργοποιεί όλα τα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με το φόβο και την έκκριση του «κοκτέιλ ορμονών». Εκτός από την τρομακτική ατμόσφαιρα και το creepy Live Acting, η ίδια η τοποθεσία του δωματίου σε ένα πραγματικό σκοτεινό υπόγειο, θολώνει τα όρια μεταξύ παιχνιδιού και πραγματικότητας, κάτι που αυξάνει την αίσθηση κινδύνου και άρα την απόλαυση!

Τα Great Escape Rooms προσφέρουν μια ακόμα πολύ δυνατή εμπειρία, που ενεργοποιεί το αίσθημα του φόβου στο μέγιστο βαθμό και κρατάει σώμα και πνεύμα σε εγρήγορση!

Και όπως είχε πει ο μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ, ο πιο επιδραστικός συγγραφέας της εποχής μας: «Επινοούμε τρομακτικά παιχνίδια, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς φόβους μας».

 

 

τρομακτικά παιχνίδια εργαλεία

 

Διασκέδαση & Τρομακτικά παιχνίδια

Καθώς ο άνθρωπος εξελίχθηκε, τα περισσότερα πράγματα που μας δημιουργούσαν επί χιλιετίες φόβο σταμάτησαν να είναι τόσο τρομακτικά. Έχουμε πλέον τους τρόπους να προστατευτούμε από τα άγρια ζώα. Επίσης έχουμε εξηγήσει τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα και δεν μας τρομάζουν οι κεραυνοί και οι εκλείψεις ηλίου. Έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έχουμε εξαλείψει ασθένειες που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους τους προηγούμενους αιώνες.

Χτίζοντας μια κοινωνία στην οποία έχουμε αποκλείσει όλα αυτά που μας προκαλούν φόβο, προσπαθούμε πλέον να δημιουργήσουμε ελεγχόμενες καταστάσεις τρόμου. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε όλα αυτά τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, να λειτουργήσουν ξανά και να μην αδρανοποιηθούν εντελώς. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες νευρολογικές αλλαγές στο ανθρώπινο είδος.

Με τα τρομακτικά παιχνίδια, ένα από τα βασικότερα ένστικτα του ανθρώπου ξυπνά και γίνεται πλέον μέσο διασκέδασης. Βάζουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση φόβου με τη θέλησή μας, χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Με αυτό τον τρόπο βιώνουμε αυτό το αίσθημα ευφορίας που ακολουθεί. Ενώ γνωρίζουμε φυσικά ότι ο κίνδυνος δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος αντιδρά όπως είναι προγραμματισμένες από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Έτσι εκκρίνονει τις αντίστοιχες ουσίες και τις διαχέει σε όλο το σώμα.

 

τρομακτικά παιχνίδια σε δωμάτιο

Διαχείριση του φόβου

Τα τρομακτικά παιχνίδια στις μέρες μας, είναι άκρως διαδεδομένα και έχουν φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα έντονα συναισθήματα που προκαλούν, μας μαθαίνουν επίσης να διαχειριζόμαστε το φόβο και να αντιμετωπίζουμε το αναπάντεχο. Εξάλλου ο φόβος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κουλτούρας. Τον συναντάμε μέσα σε παραμύθια, στον κινηματογράφο, το θέατρο, την μουσική, ακόμα και στα Video Games.

Υπάρχει μια ολόκληρη «βιομηχανία» παραγωγής έργων τρόμου, που περιλαμβάνει ακόμα και projects επαγγελματικού μακιγιάζ. Παράλληλα, υπάρχουν διαδικτυακές κι όχι μόνο κοινότητες σχολιασμού και ανάλυσης των καλλιτεχνικών προϊόντων του Τρόμου. Και φυσικά είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας των παιχνιδίων απόδρασης και της Εναλλακτικής Ψυχαγωγίας. Σίγουρα, ο φόβος έχει ενσωματωθεί σε όλες τις κοινωνικές μας δραστηριότητες και στην ψυχαγωγία, σε μια προσπάθεια να τον ξορκίσουμε… Ας δούμε όμως, πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας σε μια κατάσταση έντονου φόβου.

 

ψυγείο με ανθρώπινα μέλη

 

Τρομακτικά παιχνίδια & εγκεφαλικές λειτουργίες

Ας κάνουμε λίγο νευροφυσιολογία και μάθημα ανατομίας εγκεφάλου! Η διαδικασία με τα τρομακτικά παιχνίδια, ξεκινάει με το οπτικό νεύρο, το οποίο λαμβάνει και μεταφέρει το οπτικό σήμα στην «αμυγδαλή»! Αμυγδαλή ονομάζεται το μέρος εκείνο του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για να εντοπίσει και να αναγνωρίσει την απειλή. Στην συνέχεια, λειτουργεί το «εγκεφαλικό στέλεχος», το οποίο είναι το μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί την στιγμιαία παράλυση του σώματος.

Κατόπιν, ο «Ιππόκαμπος» είναι αυτός που μας βάζει σε κατάσταση μάχης ή φυγής, ή όπως λένε Fight or Flight. Παράλληλα ο «υποθάλαμος» εκκρίνει τις απαραίτητες ορμόνες, ο «προμετωπιαίος φλοιός» συγκρίνει το φόβο με προηγούμενες εμπειρίες και τέλος ο «πρόσθιος λοβός» αποφασίζει αν θα αμυνθούμε ή όχι. Όπως βλέπουμε, ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου μας εμπλέκεται στην όλη διαδικασία αναγνώρισης του φόβου. Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό της σημασίας που έχει ο φόβος στις εγκεφαλικές μας λειτουργίες και στην γενικότερη νοητική μας ανάπτυξη!

 

κεφάλι από τα τρομακτικά παιχνίδια

Μάχη ή φυγή;

Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος εκκρίνει περίπου 30 διαφορετικές ορμόνες. Έτσι προετοιμάζει το σώμα και το πνεύμα για φυγή ή μάχη. Οι παλμοί ανεβαίνουν, αναπνέουμε γρήγορα λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Η παραγωγή ινσουλίνης σταματάει ώστε μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης να κάνουν τον εγκέφαλο να υπέρ-λειτουργήσει. Τέλος, η καρδιά ανεβάζει τους παλμούς ώστε να αιματώσει τους μύες σε αναμονή έντονης φυσικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτά τα κλάσματα του δευτερολέπτου, όπου ο πρόσθιος λοβός χρειάζεται για να αναλύσει το σήμα που έλαβε η αμυγδαλή, το ανθρώπινο σώμα:

  • Λούζεται με κρύο ιδρώτα ώστε να δροσιστεί από την υπερ-αιμάτωση των μυών.
  • Οι κόρες διαστέλλονται για να διακρίνουν καλύτερα τον κίνδυνο.
  • Κάποιες βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η πέψη, αναστέλλονται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι εκτός από τον εγκέφαλο, ολόκληρο το σώμα ενεργοποιείται στην κατάσταση του φόβου. Πολλές και διαφορετικές του λειτουργίες μπαίνουν σε «θέσεις μάχης» και οι ουσίες που δημιουργούν ευφορία διαχέονται σε όλα τα μέρη του οργανισμού!

 

τρομακτικός κορμός δέντρου

 

Αίσθημα του Φόβου και δωμάτια απόδρασης

Τα δωμάτια απόδρασης είναι από τα πιο διαδεδομένα τρομακτικά παιχνίδια, για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Είναι παιχνίδια φυσικά και ρεαλιστικά που ενεργοποιούν τις 5 αισθήσεις. Λαμβάνουν χώρα σε πραγματικά σκηνικά, με ανάλογο φωτισμό, με αντικείμενα, καθώς και οπτικά και ηχητικά εφέ. Πολλά βασίζονται και στο δυναμικό live acting της εκάστοτε «απειλής», του δολοφόνου, του φαντάσματος, του ζόμπι, του «τέρατος». Απαιτούν πραγματική φυσική δράση και σωματική προσπάθεια. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα video games, τα escape rooms παράγουν πολύ πιο δυνατά ερεθίσματα για τον εγκέφαλο, ακριβώς λόγω αυτού του ρεαλισμού!

Έτσι λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κατηγορία παικτών των escape rooms, που επιζητούν περισσότερο το τρομακτικό στοιχείο στα παιχνίδια σκέψης και σε μια ανάλογη εμπειρία, παρά το στοιχείο του γρίφου και του παιχνιδιού σκέψης. Οι παίκτες αυτοί ζητούν συνεχώς νέες εμπειρίες τρόμου, ακόμα πιο δυναμικές, πιο εξεζητημένες και μερικές φορές πιο «ακραίες». Εμπειρίες που να ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο τα κέντρα του εγκεφάλου.

 

τοίχος με φωτογραφίες