+30 213 0354432 info@greatescape.gr

Σας αρέσουν τα τρομακτικά παιχνίδια και οι ταινίες τρόμου, ενώ η ιδέα μιας βόλτας σε τρενάκι λούνα παρκ σας συναρπάζει? Ένα παράξενο κοκτέιλ, ντοπαμίνης και αδρεναλίνης κάνουν το μυαλό να αναζητά ξανά και ξανά αυτού του είδους εμπειρίες. Ο φόβος είναι ίσως το βασικότερο ένστικτο επιβίωσης, για όλα τα είδη του πλανήτη! Η πληθώρα των σημείων του εγκεφάλου, που αναλύουν μια επερχόμενη απειλή, είναι από μόνα τους ένα γεγονός που δείχνει την σημαντικότητα του φόβου.

Το είδος μας, έχει σίγουρα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εξελικτικής του πορείας ως θήραμα, παρά ως θηρευτής. Έπρεπε να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή ανά πάσα στιγμή. Όμως, σημεία του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή, το εγκεφαλικό στέλεχος, ο υποθάλαμος και ο ιππόκαμπος, τα οποία ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα, έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν. Ο κύριος λόγος, είναι η ύπαρξη του ανθρώπου, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας για χιλιάδες χρόνια.

 

τρομακτικά παιχνίδια

 

Έλεγχος του φόβου & Τρομακτικά παιχνίδια

Χτίζοντας μια κοινωνία στην οποία έχουμε αποκλείσει όλα αυτά που μας προκαλούν φόβο, προσπαθούμε πλέον να δημιουργήσουμε ελεγχόμενες δοκιμασίες τρόμου. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε όλα αυτά τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία έχουν δημιουργηθεί μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, να λειτουργήσουν ξανά. Με τα τρομακτικά παιχνίδια, ένα από τα βασικότερα ένστικτα ξυπνά και γίνεται πλέον μέσο διασκέδασης. Βάζουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση φόβου, χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, για να βιώσουμε αυτό το αίσθημα ευφορίας που ακολουθεί.

Τα τρομακτικά παιχνίδια στις μέρες μας, είναι άκρως διαδεδομένα και έχουν φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα έντονα συναισθήματα που προκαλούν, μας μαθαίνουν επίσης να διαχειριζόμαστε το φόβο και να αντιμετωπίζουμε το αναπάντεχο. Εξάλλου ο φόβος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κουλτούρας. Τον συναντάμε μέσα σε παραμύθια, στον κινηματογράφο, το θέατρο, την μουσική, ακόμα και στα Video Games. Σίγουρα, ο φόβος έχει ενσωματωθεί σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές μας δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να τον ξορκίσουμε… Ας δούμε όμως, πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας σε μια κατάσταση έντονου φόβου.

 

τρομακτικά παιχνίδια

 

Τρομακτικά παιχνίδια & εγκεφαλικές λειτουργίες

Η διαδικασία με τα τρομακτικά παιχνίδια, ξεκινάει με το οπτικό νεύρο, το οποίο λαμβάνει και μεταφέρει το οπτικό σήμα στην»αμυγδαλή»! Αμυγδαλή ονομάζεται το μέρος εκείνο του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για να εντοπίσει την απειλή. Στην συνέχεια, λειτουργεί το «εγκεφαλικό στέλεχος«, το οποίο είναι το μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί την στιγμιαία παράλυση του σώματος, ή αυτό που λέμε πάγωμα. Κατόπιν, ο «Ιππόκαμπος» είναι αυτός που μας βάζει σε κατάσταση μάχης ή φυγής, ή όπως λένε Fight or Flight… Παράλληλα ο «υποθάλαμος» εκκρίνει τις απαραίτητες ορμόνες, ο «προμετωπιαίος φλοιός» συγκρίνει το φόβο με προηγούμενες εμπειρίες και τέλος ο «πρόσθιος λοβός» αποφασίζει αν θα αμυνθούμε ή όχι.

Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος εκκρίνει περίπου 30 διαφορετικές ορμόνες για να προετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα για μάχη. Οι παλμοί ανεβαίνουν, αναπνέουμε γρήγορα λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, η παραγωγή ινσουλίνης σταματάει ώστε μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης να κάνουν τον εγκέφαλο να υπέρ-λειτουργήσει, και η καρδιά ανεβάζει τους παλμούς ώστε να αιματώσει τους μύες. Μέσα σε αυτά τα κλάσματα του δευτερολέπτου, όπου ο πρόσθιος λοβός χρειάζεται για να αναλύσει το σήμα που έλαβε η αμυγδαλή, το ανθρώπινο σώμα:

  • Λούζεται με κρύο ιδρώτα ώστε να δροσιστεί από την υπερ-αιμάτωση των μυών.
  • Οι κόρες διαστέλλονται για να διακρίνουν καλύτερα τον κίνδυνο.
  • Κάποιες βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η πέψη, αναστέλλονται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

 

τρομακτικά παιχνίδια

 

Τρομακτικά παιχνίδια – The Ritual

Κάτι έρχεται και διψάει για αίμα, μια σκιά εμφανίζεται στον τοίχο πίσω σου, και σε τραβάει μαζί της στο σκοτάδι. Ο χρόνος έχει χάσει την σημασία του, ο φόβος είναι η μόνη σου συντροφιά, νιώθεις ότι ο θάνατος, είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί…. Το «The Ritual«, έρχεται για να σπάσει τα προστατευτικά κουκούλια ασφαλείας, να σας κάνει πιο δυνατούς και να σας διασκεδάσει. Περίεργες εκκρίσεις ορμονών, σε ένα από τα πιο τρομακτικά παιχνίδια, που παίζουν με το μυαλό και τα νεύρα σου! Τα ατμοσφαιρικά σκηνικά και η μουσική, σε συνδυασμό με το Live acting του δωματίου, σίγουρα θα σε κάνουν να ουρλιάξεις!!! Τα Great Escape Rooms, προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Κάνε κράτηση ΤΩΡΑ!!

Και όπως είχε πει ο Στίβεν Κινγκ, «Επινοούμε τρομακτικά παιχνίδια, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς φόβους μας».

 

τρομακτικά παιχνίδια